BiH
21

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će ići u Moskvu 9. maja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo BiH je prihvatilo na današnjoj sjednici poziv predsjednika Ruske Federacije upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH da prisustvuje svečanoj proslavi 70. godišnjice Pobjede u II svjetskom ratu, koja će biti održana u Moskvi 9. maja 2015. godine.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici primilo k znanju usmeni izvještaj koji je podnio predsjedavajući Vijeća ministara BiH o stanju na područjima pogođenim prirodnom nesrećom i implementaciji sredstava prikupljenih na međunarodnoj donatorskoj konferenciji održanoj u Bruxellesu, 16. jula 2014. godine.

Zaključeno je da podneseni usmeni izvještaj nije cjelovit i da ne sadrži precizne informacije o stanju na terenu i implementaciji donatorskih sredstava. Zaključeno je da će predsjedavajući Vijeća ministara Predsjedništvu BiH hitno dostaviti na razmatranje sveobuhvatan pisani izvještaj koji sadrži cjelovite informacije o implementaciji prikupljenih donatorskih sredstava i o aktivnostima svih učesnika u procesu oporavka i obnove područja pogođenih prirodnom nesrećom.

Donijeta je Odluka o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH, te zaduženo Ministarstvo odbrane BiH da, u okviru propisanih procedura, implementacijom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od nadležnih institucija BiH, uništi sve količine neispravne municije koja je, kao takva, identifikovana nakon kontrolno-tehničkih pregleda. Ministarstvo odbrane BiH je dužno po realizaciji obaveza iz ove odluke dostaviti izvještaj Predsjedništvu BiH, a po potrebi ili na traženje Predsjedništva BiH i prije kraja realizacije.

Prihvaćen je poziv za učešće na Drugoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj državama u razvoju koje nemaju izlaz na more koja će biti održana u Beču od 3. do 5. novembra 2014. godine. Predsjedništvo BiH je zadužilo ministra vanjskih poslova BiH da odredi predstavnika koji će učestvovati u ovoj konferenciji. Na sjednici je donesena Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Donesena je i Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o naučnoj i tehnološkoj saradnji i Odluka o prihvatanju Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola.

Donesene su i odluke o pokretanjima postupaka za vođenje pregovora radi zaključivanja:

  • Sporazumа između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o međunarodnom drumskom prevozu putnika i robe
  • Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Koreje

  • Sporazumа između Vijeća ministara BiH i Kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti turizma

Donijeta je Odluk o prihvatanju Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Carina 2020, te je ovlašten šef misije BiH pri EU da potpiše ovaj sporazum. Odobreno je zaključivanje Provedbenog sporazuma između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i njemačke organizacije za saradnju (GIZ), koji se odnosi na program lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini i Protokola o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija za hranu i hranu za životinje između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Agencije za hranu i veterinarstvo Republike Makedonije, te zaključivanje dogovora o načinu rada između Ministarstva sigurnosti BiH i Evropskog policijskog koledža (CEPOL).

Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda Evropske policije (EUROPOL) i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Švedske o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, te Odluka o promjeni potpisnika Aneksa Memoranduma o saradnji i podršci u vezi sa Sekretarijatom Konvencije o policijskoj saradnji za Jugoistočnu Evropu.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o bilateralnoj saradnji između Ureda za harmonizaciju na unutrašnjem tržištu (Žig i industrijski dizajn) Evropske unije i Instituta za intelektualno vlasništvo BiH te odobrilo potpisivanje pristupnice za članstvo Bosne i Hercegovine u Regionalnoj platformi za saradnju u visokom obrazovanju i naučnom istraživanju.

Prihvaćen je prijem Republike Tunis u članstvo Haaške konferencije Međunarodnog privatnog prava.