BiH
29

Predsjedništvo BiH odlučuje hoće li objaviti informacije o odgovornosti za učešće OSBiH na Danu RS-a

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovina dostavljena je analiza o učešću Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog Dana entiteta Republika Srpska. Još uvijek ostaje nepoznato da li će Predsjedništvo BiH upoznati građane sa sadržajem analize koja je izazvala političke turbulencije u našoj zemlji.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i njeni zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić razmatrali su analizu učešća Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana Republike Srpske koji je održan 9. januara. Kako nam je potvrđeno, o sadržaju analize upoznati su i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

"Nakon razmatranja predmetne analize na ovom nivou, na zajedničkom sastanku s menadžmentom Ministarstva odbrane BiH o sadržaju je upoznato Predsjedništvo BiH, čime je Ministarstvo odbrane upotpunilo svoje obaveze po ovom pitanju. Na Predsjedništvu BiH je da li će i kada javnost upoznati o sadržaju ovog dokumenta, jer u skladu s procedurama ministarstvo nema ovlasti izlaziti u javnost kada je riječ o sadržaju ovakve naravi", kazali su nam u Ministarstvu odbrane BiH.

Ovim povodom kontaktirali smo i Predsjedništvo BiH od kojeg nismo dobili odgovor da li su kolektivni šefovi države razmatrali analizu i da li će bh. javnost biti upoznata sa njenim sadržajem.

Sa informacijama iz analize u javnost je već izlazio zamjenik ministrice odbrane BiH Boris Jerinić koji je ranije izjavio kako nije prekršen Ustav BiH, niti jedan zakon, niti jedan pravilnik i da u samom izvještaju nema odgovornih ni onih koji će biti kažnjeni.

Inače, učešće Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog Dana RS-a izazvalo je političke turbulencije u BiH nakon što je na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH postrojen na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje se održavala ceremonija proslave Dana RS-a.

Ministarstvo odbrane BiH nakon toga je odlučilo da istraži da li je došlo do narušavanja ili zloupotrebe pojedinaca ili institucija kada je riječ o implementaciji Zakona o odbrani i službi u Oružanim snagama, ali i svim važećim podzakonskim aktima nastalim iz ta dva zakona koji se tiču angažovanja OSBiH u povodu obilježavanja 9. januara.

Zbog sumnji u zloupotrebu položaja i ovlasti te nesavjesnog rada u službi, a u vezi s dešavanjima na obilježavanju neustavnog Dana entiteta RS i korištenja jedinica Oružanih snaga BiH, predsjednici SDP-a, DF-a i GS-a Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović podnijeli su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv kompletnog zapovjednog lanca Oružanih snaga BiH.

Krivična prijava podnesena je protiv Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Marine Pendeš, ministrice odbrane BiH, i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Mirka Tepšića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za operacije i Senada Mašovića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse.