BiH
0

Predmet Bosnalijek: Sud još uvijek nije donio odluku kojom bi se zabranilo otuđenje imovine

Klix.ba
Edin i Amar Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin i Amar Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu još uvijek nije odlučio o prijedlozima tužilaštva da se donesu odluke-privremene mjere kojima će se zabraniti otuđenje imovine od strane optuženih.

Nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u predmetu „Bosnalijek“, obavještavamo javnost, da taj sud još nije odlučio o prijedlozima tužilaštva u pogledu određivanja privremenih mjera osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, a koji prijedlog je tužilaštvo postavilo sudu i u svojoj optužnici. Naime, još u ranoj fazi istrage takav prijedlog je upućen Kantonalnom sudu u Sarajevu od strane ovog tužilaštva. Tako Kantonalni sud u Sarajevu još nije donio odluku po prijedlogu ovog tužilaštva da se  odrede privremene mjere radi osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina ili stvarnih prava  optuženih Edina Arslanagića, Amara Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe, Jasmina Šepe i Izeta Arslanagića.

Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu još nije donio odluku ni u pogledu prijedloga tužilaštva za zabranu otuđenja ili opterećenja dionica, vrijednosnih papira, udjela u fondovima, udjela ili poslovnog udjela uz zabilježbu zabrane kod Registra vrijednosnih papira Federacije Bosne i Hercegovine optuženih Edina Arslanagića, Handžić Šefika,  Šepo Hasana,   Amara Arslanagića, Samira Telibečirović,  Aide Selvić,  Izeta Arslanagića i Šepo Jasmina, kao i osumnjičenog Kebo Bojana.     Također, taj sud još nije odlučio niti o  privremenim mjerama kojim će naložiti bankama da se optuženim Arslanagić Edinu, Arslanagić Amaru, Handžić Šefiku i Šepo Hasanu uskrate/zabrane da na osnovu njihovih naloga, banke vrše isplatu novčanih sredstava sa njihovih računa. Naime, predložene mjere bi osigurale da se imovina za koju postoji osnovana sumnja da je pribavljena krivičnim djelima od strane optuženih ne otuđi do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.