Slučaj "Bosnalijek": Podignuta optužnica protiv Arslanagića i drugih

Piše: E. S. H./Klix.ba
16.12.2015. u 11:05
24
62
Slučaj "Bosnalijek": Podignuta optužnica protiv Arslanagića i drugih
24
Slučaj "Bosnalijek": Podignuta optužnica protiv Arslanagića i drugih Edin i Amar Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo Sarajevo je Kantonalnom sudu uputilo na potvrđivanje optužnicu u predmetu "Bosnalijek" protiv osumnjičenih Amara i Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana i Jasmina Šepe, Izeta Arslanagića i Aide Selvić.
Tereti ih se za organizovani kriminal, da su bili organizatori i članovi grupe koji su međusobnim dogovorom učinili više krivičnih djela i to pranje novca, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnih ugovora.

Predloženo je i da se Amaru i Edinu Arslanagiću oduzme stečena imovina, te da im se zabrani opterećenje dionica koje imaju u kompaniji Bosnalijek.

U optužnici, Tužilaštvo KS predložilo je Kantonalnom sudu da, u smislu odredbi člana 17. stav 2. tačka a) Zakona o oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom (Službene novine FBiH, br. 71/14 od 28.10.2015.g.), donese odluku kojom se određuju privremene mjere radi osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina ili stvarnih prava upisanih na nekretnini i zabrana otuđenja ili opterećenja dionica, vrijednosnih papira, udjela u fondovima, udjela ili poslovnog udjela uz zabilježbu zabrane kod Registra vrijednosnih papira Federacije Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je također predložilo da Sud donese rješenje o privremenim mjerama kojim će naložiti bankama da osumnjičenima uskrate/zabrane da na osnovu njihovih naloga, banke vrše isplatu novčanih sredstava sa njihovih računa. te je predloženo da se od osumnjičenih u konačnici oduzme imovinska korist pribavljena počinjenjem ovih krivičnih djela u ukupnom iznosu od 23.860.562,12 KM, te nadoknadi pričinjena šteta firmi "Bosnalijek" d.d. Sarajevo.

Optužnica sadrži 170 stranica, 25 hiljada pisanog materijala -dokaza, dostavljeno je 9 nalaza vještaka, a planirano je saslušanje 60 svjedoka. Tužilaštvo KS proslijedilo je optužnicu Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.
Kantonalni sud u Sarajevu je dužan u zakonskom roku, a najduže za 15 dana donijeti odluku.

Arslanagićeva advokatica Senka Nožica nam je kazala da će moći komentarisati optužnicu tek nakon odluke Suda, u zavisnosti da li će optužnica biti potvrđena ili ne.

Podsjećamo da su Šefik Handžić, Hasan i Jasmin Šepo, Amar Arslanagić, Samir Telibećirević, Aida Selević i Izet Arslanagić uhapšeni u akciji "Buyer" koja je provedena 27. maja 2015. Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi "Bosnalijek" Sarajevo.


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: