{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predložena suspenzija BiH ako se do 2014. ne usvoji presuda Sejdić - Finci

S
6.9.2013. u 15:12
5
28
Predložena suspenzija BiH ako se do 2014. ne usvoji presuda Sejdić - Finci
5
Predložena suspenzija BiH ako se do 2014. ne usvoji presuda Sejdić - Finci
Komitet za poštivanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet) Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope usvojio je Prijedlog rezolucije o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH u kojem je predložena i suspenzija delegacije parlamenta BiH iz parlamenta Vijeća Evrope ukoliko do izbora 2014. godina ne bude provedena odluka "Sejdić-Finci".
Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da se paragrafom 12 Prijedloga rezolucije traži da Komitet ministara Vijeća Evrope razmotri mogućnost suspenzije BiH iz članstva Vijeća Evrope u skladu sa članom 8. Statuta.

Član delegacije parlamenta BiH pri Vijeću Evrope Milica Marković, koja zajedno sa članom Monitoring komiteta Mladenom Ivanićem učestvuje u radu Komiteta, usmenim amandmanima tražila je da paragrafi 11. i 12. budu izostavljeni iz Prijedloga rezolucije.

Članovi Monitoring komiteta bili su podijeljeni u vezi sa Prijedlogom rezolucije, ali s obzirom da je izvjestilac Monitoring komiteta za BiH Karin Voldset bila protiv amandmana Markovićeve, Monitoring komitet je usvojio Prijedlog rezolucije u prvobitno predloženom tekstu.

Nakon današnje sjednice Monitoring komiteta slijedi amandmanska faza u kojoj će Markovićeva i delegacija parlamenta BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope uložiti amandmane na Rezoluciji u pogledu paragrafa 11. i paragrafa 12, koji će biti razmatrani na plenarnom zasjedanju u oktobru u Strazburu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: