BiH
5

Magazinović: Izvještač za BiH je čovjek opsjednut prekrajanjem granica BiH

FENA
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi bh. delegacije koji prisustvuju zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) jedinstveni su u ocjeni da je Nacrt Rezolucije sa članovima 11. i 12. koji otvaraju mogućnost za sankcioniranje BiH zbog neprovođenja presude "Sejdić-Finci" pretjeran i neprihvatljiv.

Član bh. delegacije Saša Magazinović (SDPBiH) je u izjavi za Agenciju Fena istakao da će delegacija BiH predložiti amandmane kojim bi bili izbrisani sporni članovi.

"Deklaracija je kontraproduktivna i neće polučiti ništa dobro. Ovakav prijedlog može ići samo naruku onima kojima je potrebna dodatna komplikacija odnosa u BiH i što će učiniti situaciju takvom da konačan ishod bude neizvjestan", kazao je Magazinović u izjavi za Agenciju Fena.

Ova činjenica je još šokantnija, dodao je, ako se zna da je jedan od dva izvještača za BiH Egidijus Vareikis iz Litvanije.

"To je čovjek koji je bukvalno opsjednut prekrajanjem granica BiH, ali i granica država na Balkanu o čemu je otvoreno govorio na brojnim sastancima. U suštini, činjenica da je delegiran čovjek koji spori granice BiH je velika uvreda za našu državu. Nije jasno zbog čega Vijeće Evrope to toleriše", naglasio je Magazinović.

Članovi bh. delegacije će na zasjedanju 2. oktobra javno govoriti i o ovom problemu.

"Kada imamo u vidu sve nabrojano ne možemo tvrditi šta je tačno cilj i čiji je cilj ova rezolucija", zaključio je Magazinović.

Podsjećamo, u Nacrtu Rezolucije Vijeća Evrope ističe se da bi BiH mogla biti suspendirana iz Vijeća Evrope ako ne bude temeljitog napretka u provedbi odluke u predmetu "Sejdić-Finci" prije izbora u oktobru 2014. godine.

U Nacrtu Rezolucije navodi se da BiH ne provodi određene sugestije i zahtjeve Vijeća Evrope i upozorava da će, ukoliko ne bude promjena do izbora, članstvo BiH u ovom tijelu biti dovedeno u pitanje.