Teroristički napad u Zenici
0

Predložen pritvor za Derviševića, Sefera i Bonića

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za tri osobe osumnjičene za teroristički napad u Zenici

Pritvor je predložen za Zijada Derviševića, rođenog 18.08.1960. godine u mjestu Suhi Dol, općina Travnik, Amela Sefera zvanog Pače, rođenog 01.05.1974. godine u Travniku i Sašu Bonića zvanog Sale i Ćelo, rođenog 12.12.1987. godine u Zenici.

Prijedlog za mjeru pritvora predložene su iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b) i d) Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Dervišević je osumnjičen za kazneno djelo finansiranja terorističkih aktivnosti iz članka 202. KZ Bosne i Hercegovine u vezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. KZ BiH, dok su Sefer i Bonić osumnjičeni za kazneno djelo terorizma iz članka 201. stavak 4. KZ BiH.

Oni su pod istragom zbog sumnje da su finansirali, isplanirali i realizirali čin postavljanja eksplozivne naprave pod putničko motorno vozilo koje koriste određeni politički dužnosnici, a sve s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, narušavanja i uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura BiH, te napad na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt, navodi se u obrazloženju prijedloga pritvora.

Navedeni se sumnjiče da su, po prethodnom dogovoru, organizirali, pripremali i planirali, a zatim postavili eksplozivnu napravu ispod pneumatika desnog točka pmv marke VW Pasat, vlasništvo Ive Tadića, nakon čega je naprava aktivirana u vrijeme dok su se u vozilu nalazili Tadić, zastupnik u Kantonalnoj skupštini ZDK i zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH, i Mamić Pero, zastupnik u Kantonalnoj skupštini ZDK.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su napali na fizički integritet osoba s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i s ciljem ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH.

Osumnjičene je 15.04.2011. ispitao tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon čega je predloženo određivanje mjere pritvora zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opće sigurnosti građana i imovine.

Tužilaštvo BiH je predložilo Sudu BiH određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana u skladu sa članom 132. stavak 1. tačka b) i tacka d) Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, navodi se u saopštenju za javnost.