Istraga terorističkog akta u Zenici
0

Pod auto Ive Tadića postavljena mina "pašteta", više privedenih

Sarajevo-x.com
Djelujući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije FBiH i kantonalnih policijskih agencija, na području Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Srednja Bosna, pronašli su i priveli više osoba, koje se dovode u vezu sa terorističkim aktom-postavljanjem eksplozivne naprave pod automobili Ive Tadića u Zenici.

U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da je eksplozija nastupila postavljanjem vojne-protivpješadijske nagazne mine zvane "pašteta", koja je bila postavljena ispod točka automobila VW "Pasat" u vlasništvu Ive Tadića, te koja je najvjerovatnije aktivirana usljed pokretanja automobila.

Također, u dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da je postavljanje eksplozivne naprave najvjerovatnije motivirano političkim razlozima.

Privedene osobe osumnjičene su da su sudjelovale u nabavljanju, prosljeđivanju i postavljanju navedene eksplozivne naprave. Ove osobe osumnjičena su da su počinile teroristički čin sa ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, čin narušavanja i uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura u FBiH, kao i napad na život osoba koji može prouzročiti njihovu smrt, te se sumnjiče za krivično djelo Teorizam iz člana 201. stav 1. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, odlučiti će o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Tužilaštvo BiH u koordinaciji sa Upravom policije FBiH, te ostalim policijskim agencijama, nastavlja rad na prikupljanju dokaza i utvrđivanje činjenica u vezi navedenog događaja.