Zenica
0

Eksplozija oštetila vozilo zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini ZDK

FENA/SRNA
Eksplozija manje razorne snage koja se dogodila danas u 13.20 sati na parkingu ispred sjedišta Zeničko-dobojskog kantona, pričinila je materijalnu štetu na automobilu "passat" (A18-J-420) vlasništvo Ive Tadića, zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini ZDK-a.

Kako je izjavio Tadić, eksplozija usljed koje je pukla zadnja desna guma na automobilu i od čije se detonacije otvorio prtljažnik, desila se nakon što je pokušao automobil staviti u pogon.

U tom trenutku u vozilu se nalazio i drugi zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini ZDK Pero Mamić.

"Dosadašnji tok istrage potvrdio je sumnje da se radi o eksploziji. Uzroci će biti utvrđeni posebnim vještačenjem", izjavila je Feni Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK.

Nakon obavljenog uviđaja, automobil Ive Tadića prebačen je pred MUPZDK.

"Ovaj najteži oblik terorizma događa se nakon što su proteklih dana upućivane anonimne prijetnje našim funkcionerima, ne samo u Zeničko-dobojskom kantonu, već i u drugim kantonima u FBiH gdje većinu čini bošnjačko stanovništvo", ističe se u saopštenju HDZ-a BiH.

Iz ove stranke navode da se neće dati zastrašiti bilo kakvim prijetnjama i napadima, te izražavaju uvjerenje da današnji incident sigurno neće obeshrabriti Hrvate u BiH, da zajedno sa svojim legitimnim predstavnicima, istraju u pravednoj borbi za jednaka prava svih konstitutivnih naroda u BiH.

"Tražimo od nadležnih institucija u BiH da preduzmu sve korake kako bi se otkrili počinioci ovog bezumnog napada, koji je istovremeno i napad na demokratiju i slobodu političkog djelovanja", navodi se u saopštenju.