Tužilaštvo BiH
0

Predložen pritvor za tri osobe osumnjičene za organizirani kriminal

FENA
Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za tri osobe osumnjičene za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Rajka Slijepčevića (1979.) iz Prnjavora, Miroslava Božića (1966.) iz Čelinca i Sašu Stankovića (1977.) iz Banje Luke.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji kodnog naziva "Hobotnica" koju su 10. marta izveli pripadnici MUPRS-a po nalogu Tužilaštva BiH, odnosno, tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

U okviru ove akcije je zaplijenjeno oko 28 kilograma droge "skank", čija je vrijednost na ilegalnom narkotržištu više desetina hiljada KM.

Zaplijenjena je i laboratorija i oprema za proizvodnju ove droge.

Prilikom pretresa je pronađeno i zaplijenjeno oko pola kilograma plastičnog eksploziva, snajperska puška i modificirana lovačka puška te određena količina municije.

Pretreseno je šest lokacija u nekoliko gradova. Tužilac je za osumnjičene predložio određivanje pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike te da bi mogli ponovo počiniti djela koja im se stavljaju na teret.

Prijedlog za određivanje pritvora proslijeđen je Sudu BiH. Tužilaštvo BiH nastavlja rad na istrazi u ovome predmetu u pravcu podizanja optužnice, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.