Slučaj Korićanske stijene
0

Pred Sudom BiH moguće još jedno priznanje krivice

Sarajevo-x.com
Optuženi Ljubiša Četić odustao je od svjedočenja u svoju korist, a njegova Odbrana je najavila mogućnost sklapanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH. Ukoliko četvrtooptuženi Četić sklopi sporazum, iskaz će dati u korist Tužilaštva, javlja BIRN.

Ljubišu Četića skupa sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima Interventnog voda i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Tužilaštvo BiH tereti za ubistva oko 200 civila na Korićanskim stijenama. Prema navodima optužnice, civili su izdvojeni iz konvoja koji se 21. augusta 1992. godine kretao iz Prijedora ka Travniku.

Prvobitno su istom optužnicom bili obuhvaćeni Damir Ivanković i Gordan Đurić, također bivši pripadnici Interventnog voda, koji su sredinom 2009. godine priznali krivicu za učešće u ovom zločinu, te svjedočili protiv ostalih optuženih. Ivanković je u svom svjedočenju kazao da je vidio da su u strijeljanju civila na Korićanskim stijenama učestvovali Zoran Babić, Milorad Škrbić i Ljubiša Četić.

Ivanković je osuđen na 14, a Đurić na osam godina zatvora.

Na ovom ročištu Odbrana četvrtooptuženog u spis je uložila materijalne dokaze kojima nastoji dokazati da su dešavanja u Prijedoru "bila sukob dviju zaraćenih strana", a ne etničko čišćenje i progon, kako se navodi u optužnici. Uloženi su i dokazi kojima Odbrana želi dokazati da Četić nije bio pripadnik Interventnog voda SJB Prijedor u vrijeme počinjenja zločina.

Tužilaštvo je na većinu materijalnih dokaza uložilo prigovor, smatrajući ih nerelevantnim za ovaj slučaj.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak 15. marta.