Tužilaštvo BiH
0

Ljubiša Četić priznao krivicu za zločin na Korićanskim stijenama

Sarajevo-x.com
Optuženi Ljubiša Četić, potpisao je sporazum o priznanju krivnje kojim priznaje sudjelovanje u ratnom zločinu na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, 21.avgusta.1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Ljubiša Četić, rođen 07.04.1969. godine, zaključio je sa tužiteljem Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, sporazum o priznanju krivice za kazneno djelo zločina protiv protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

U skladu sa sporazumom, tužitelj je saglasan da Sud BiH na temelju navedenog sporazuma, izrekne kaznu zatvora u rasponu od 11 do 13 godina.

Optuženi Ljubiša Četić, sklapanjem sporazuma u potpunosti priznaje izvršenje kaznenog djela kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH, te se potpisivanjem sporazuma odriče prava na suđenje i prava žalbe na presudu koju mu izrekne Sud BiH.

Optuženi se obavezao, da će nakon što sud prihvati izjavu o priznanju krivnje, a prije izricanja kazne, osobno dati svoju izjavu kojom će iskazati pokajanje za kazneno djelo koje je počinio.

Prije sklapanja sporazuma, postupajuća tužiteljica upoznala je oštećene u ovom predmetu o namjeri sklapanje sporazuma, putem udruženja koje okuplja žrtve ratnog zločina sa područja Prijedora, i oštećeni su dali podrškuu sklapanju ovog sporazuma, s obzirom da se optuženi sporazumom obavezao da će tužilaštvu ustupiti korisne informacije koje će pomoći u rasvjetljavanju ratnog zločina na Korićanskim stijenama, kao i na području Prijedora tokom 1992. godine.

Optuženi se također obavezao da će na zahtjev tužilaštva svjedočiti u ovom, kao i u drugim predmetima kada to od njega zatraži Tužilaštvo BiH ili ovlaštena agencija za sprovođenje zakona.

Sporazum je proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine.