{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubiša Četić osuđen na 13 godina zatvora

S
18.3.2010. u 12:32
0
17
Ljubiša Četić osuđen na 13 godina zatvora
0
Ljubiša Četić osuđen na 13 godina zatvora
Sudsko vijeće je osudilo Ljubišu Četića, nekadašnjeg pripadnika Interventnog voda policije u Prijedoru, na 13 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju oko 200 civila u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama.
"Ova kazna će se vjerovatno nekima činiti blaga, ali Sudsko vijeće je zadovoljno da će kazna, skupa sa obećanjem Četića da će sarađivati sa Tužilaštvom na rasvjetljavanju zločina na području Prijedora, i njegovim iskazanim kajanjem, postići svrhu kažnjavanja“, kazala je Minka Kreho, predsedavajuća Sudskog vijeća pri obrazlaganju presude, a javlja BIRN - Justice Report.

Četić je potpisao sporazum o priznanju krivnje sa Državnim tužilaštvom 11. marta ove godine, koji je predviđao da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od 11 do 13 godina.

Nakon sklapanja sporazuma, on je svjedočio u koristu Tužilaštva, te priznao da je 21. augusta 1992. godine učestvovao u strijeljanju civila na planini Vlašić i dao izjavu pokajanja žrtvama.

Četić se prvobitno teretio skupa sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima Interventnog voda i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Istom optužnicom su bili obuhvaćeni i Damir Ivanković i Gordan Đurić, također bivši pripadnici Interventnog voda, ali su oni sredinom prošle godine, nakon priznanja krivnje, osuđeni na 14, odnosno osam godina zatvora.

Četića je Sudsko vijeće oglasilo krivim da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor u cilju progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa tog područja, te da je 21. augusta 1992. godine učestvovao u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, koji su prethodno izdvojeni iz konvoja koji se kretao iz Prijedora ka Travniku.

"Pri odmjeravanju kazne, Vijeće je odmjerilo težinu djela i stepen krivične odgovornosti optuženog. Kada se poredi stepen individualne odgovornosti Četića u odnosu na osuđenog Ivankovića, dolazi se do zaključka da je Četić u kritičnoj situaciji koristio malokalibarsku pušku, a Ivanković automatsko naoružanje, koje ima deset puta veću ubojnu moć“, pojasnila je sutkinja Kreho.

Obrazlažući olakšavajuće okolnosti, Kreho je dodala da se Četić priznanjem krivnje "suočava sa posljedicama svog djelovanja", te da boluje "od izvjesnih zdravstvenih problema".

Četić je oslobođen obaveze plaćanja troškova sudskog postupka, a porodice žrtava i oštećeni su upućeni na parnicu sa imovinsko-pravnim zahtjevima.

S obzirom da se Četić trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora za razbojništvo, Sudsko vijeće mu nije odredilo pritvor nakon izricanja presude, već pojasnilo da će "nakon objedinjavanja svih kazni biti upućen na izdržavanje kazne".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: