Predmet "Korićanske stijene"
0

Moguće razdvajanje postupka protiv policajaca iz Prijedora

FENA
Ročište na suđenju šestorici bivših pripadnika interventnog voda policije u Prijedoru, optuženih za zločin protiv čovječnosti, odgođeno je danas zbog bolesti prvooptuženog, Zorana Babića, prenosi BIRN - Justice report.

Predsjedavajuća vijeća Suda BiH Minka Kreho kazala je da će sud podnijeti prijedlog da se razdvoji postupak protiv Zorana Babića i ostalih pet optuženih za zločin na Korićanskim stijenama, ako se utvrdi da će prvooptuženom biti potreban duži period za oporavljanje.

„Zavisno od nalaza, tražit ćemo izjašnjene tužiteljstva i svih odbrana o razdvajanju postupka. Na taj način ćemo naredne sedmice ili imati optuženog Babića u sudnici ili ćemo imati pet optuženih“, objasnila je Kreho.

Državna tužiteljica Slavica Terzić suglasila se s prijedlogom sudskog vijeća, ističući da su i odbrana i tužiteljstvo završili izvođenje dokaza u odnosu na Zorana Babića.

Optužnica tereti Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da su 21. augusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila. Navodno su šestorica optuženih učestvovali u pljačkanju civila u konvoju i izdvajanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, koje su zatim strijeljali.

Suđenje je počelo u martu 2009.

Prvobitno je istom optužnicom državno tužiteljstvo teretilo i Damira Ivankovića i Gordana Đurića, ali su oni, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice i svjedočenja protiv ostalih optuženih, osuđeni na 15 odnosno na osam godina zatvora.

Na ovom ročištu je odbrana drugooptuženog, Radakovića, trebalo da sasluša Gordana Đurića.

Naredno ročište, kada će iskaz dati Đurić, bit će održano 1. februara.