Sud BiH
0

Sljedeće sedmice presuda za genocid u Srebrenici

FENA
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Sud BiH će u četvrtak, 22. aprila, izreći prvostepenu presudu Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, koji su optuženi za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Radomira Vukovića i Zorana Tomića, bivše pripadnike Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, Državno tužilaštvo tereti za učešće u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, 13. jula 1995. godine.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Sud optuženima izrekne kaznu od po 45 godina dugotrajnog zatvora, dok odbrane smatraju da bi trebali biti oslobođeni krivice.

U ponedjeljak, 19. aprila, o krivnji bi se trebao izjasniti Sead Hakalović, bivši pripadnik Armije BiH koji je optužen za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području općine Konjic.

Optužnicu protiv Hakalovića Državni sud je potvrdio sredinom marta.

Tog dana, a potom i 21. aprila, Tužilaštvo BiH će nastaviti izvođenje materijalnih dokaza na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, koji su optuženi za zločine počinjene tokom 1991. i 1992. godine na području Ključa.

U ponedjeljak će se pred Sudom pojaviti i Momir Pelemiš i Slavko Perić, bivši pripadnici komande Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Državno tužilaštvo tereti za genocid i Željka Ivanovića, čije suđenje se nastavlja 22. aprila, te Miloša Stupara, kojemu će se pred Apelacionim vijećem, svih pet radnih dana naredne sedmice, nastaviti obnovljeno suđenje.

Stupar je prvostepenom presudom proglašen krivim za učešće u ubistvima više od 1.000 muškaraca u Kravici, te je osuđen na 40 godina zatvora.

Na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine nad bugojanskim Hrvatima, odbrana trećeoptuženog namjerava saslušati Selmu Cikotića, sadašnjeg ministra odbrane BiH. Suđenje je zakazano za 21. april.

Posljednji svjedoci Državnog tužilaštva na suđenju Aliji Osmiću iskaz će dati u četvrtak, 22. aprila. Ovaj bivši vojni policajac Armije BiH (ABiH) tereti se za zločine nad Hrvatima koji su tokom 1993. i 1994. godine bili zatočeni u različitim objektima na području Bugojna.

Iduće sedmice nastavljaju se dva suđenja za zločin na Korićanskim stijenama, gdje je 21. augusta 1992. godine ubijeno više od 200 Prijedorčana. Za učešće u ovom zločinu optuženi su Zoran Babić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić, koji će se pred Sudom pojaviti 20. aprila, kao i Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja, čije se suđenje nastavlja tri dana poslije.

Naredne sedmice, 20. i 23. aprila, planiran je nastavak suđenja Ćerimu Novaliću, bivšem pripadniku Armije BiH koji je optužen za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Konjica.

Odbrana Gojka Kličkovića, koji je s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem optužen za niz zločina počinjenih na području Bosanske Krupe, nastavit će svoj dokazni postupak 20. i 21. aprila, dok će novi svjedoci Tužilaštva 21. aprila iskaz dati na suđenju Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine nad civilima i pripadnicima VRS-a počinjene na području Bosanske krajine.

U četvrtak, 22. aprila, nastavlja se dokazni postupak Tužilaštva protiv Darka Dolića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločine počinjene 1993. godine na području općine Prozor.

Narednog dana zakazano je ročište za izjašnjenje o krivici Novaka Stjepanovića, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen u Bratuncu. Sud BiH je podigao optužnicu protiv Stjepanovića u oktobru prošle godine, te raspisao potjernicu jer je nedostupan organima gonjenja, najavljuje BIRN Justice Report.