Stav ambasada jasan
3

Pred parlamentarcima ponovo tri prijedloga izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za 3. septembra ove godine trebala bi se izjasniti o tri prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH.

Kao prva tačka dnevnog reda naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U prijevodu, riječ je o prijedlogu Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH koji su radili domaći i međunarodni stručnjaci.

Na istoj sjednici razmatrat će se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine koji je predložio delegat SDA u Domu naroda PSBiH Halid Genjac, a koji je zapravo identičan prijedlogu koji je ovom domu dostavio Zastupnički dom PSBiH.

I u konačnici, raspravljat će se i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH čiju su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog narodo u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić.

Međunarodna zajednica već izvjesno vrijeme upozorava HDZ i SNSD da u Domu naroda PSBiH podrže Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH koji je ovom domu dostavio Zastupnički dom PSBiH.

Iz OHR-a i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH 27. jula javno su prozvali HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS zbog, kako su naveli, činjenice da ove političke subjekte više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH.

"Pojedine političke stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučile su da ugroze borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala. Umjesto da usvoji izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje bi omogućile policiji, tužiteljima i sudijama da uspješnije provode istrage, podižu optužnice i osuđuju kriminalce, Dom naroda PSBiH je odgodio odlučivanje iako je parlament već odavno probio rok koji je dao Ustavni sud BiH“, saopćeno je iz OHR-a i Ambasade SAD-a.

Ovo nije prvi put da predstavnici međunarodne zajednice prozivaju HDZ i SNSD-a u svojstvu političkih subjekata koji ne rade u interesu građana BiH. Krajem maja ove godine isto su uradile i Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ured visokog predstavnika i OSCE.

I ovom slučaju razlog prozivki bio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH. Ambasade stranih zemalja tada su navele da su zabrinute "zbog očigledne činjenice da u HDZBiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH".