BiH
399

Pravnici, geografi i generali: Poklanjanje bh. teritorije ne dolazi u obzir!

Piše: I. P.
Na Javnoj raspravi koja prethodi izjašnjavanju Predstavničkog doma PSBiH o Rezoluciji o Sutorini istaknuti su brojni pravni i argumenti iz područja geografije koji idu u korist BiH.

Akademik Omer Ibrahimagić je prilikom svog izlaganja rekao da pitanje Sutorine ne smije biti političko ni ekonomsko, već isključivo pitanje pravne prirode. Ipak, ističe Ibrahimagić, ukoliko se stvari iskomplikuju Sutorina će nažalost ostati pitanje politike.

"Crna Gora nema nijedan pravni osnov da zadrži Sutorinu i ne dolazi u obzir poklanjanje teritorije Bosne i Hercegovine". rekao je Ibrahimagić.

Drugi izlagači potegli su pitanja koja prema njihovom mišljenju moraju biti uzeta u obzir. To je isključivo spor o Prevlaci, koji se, prema njihovim riječima, treba zaustaviti, jer Hrvatska i Crna Gora ne dijele granicu ukoliko se Sutorina smatra bh. teritorijom.

Istaknuta je važnost toga da se pokuša spriječiti dolazak stranih kompanija na područje Sutorine prije rješenja pitanja teritorije.

Geograf Muriz Spahić istakao je činjenice o postojanju geografskih karti koje su sve do '60-ih godina prošlog vijeka Sutorinu prepoznavale kao dio Bosne i Hercegovine.

"Imajući to u vidu, napominjem da ne postoji nijedan dokument koji bi ustanovio novo printanje karti sa Sutorinom u sastavu Crne Gore", rekao je Spahić koji je podsjetio da sporno područje ima veličinu od 85 kvadratnih kilometara.

"Ako BiH dobije Sutorinu, dobit ćemo 44 kilometra nove granice i 5,4 kilometra obale", zaključio je Spahić.

Na govornicu su izašli i penzionisani general Alija Ismet, koji je kao doktor pravnih nauka dao podršku usvajanju Rezolucije o Sutorini i prenio isti stav svojih kolega iz Udruženja generala BiH. Nihad Aličković iz Antidayton grupe poslao je poruku Ustavnopravnoj komisiji BiH da se više nikada ne smije dozvoliti da se BiH kroji "preko ruke" i da od sada sve mora ići uz pristanak građana.

Aličković je Komisiji za granice BiH postavio pitanje zašto smatraju da sa Crnom Gorom nema spora i pored niza dokumenata koji su joj od 2000. godine dostavljani, a koji potvđuju vlasništvo BiH nad Sutorinom.