Prednovogodišnja atmosfera
0

Pravi Djed Mraz šetao Sarajevom i dijelio bombone

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sarajevom uoči večerašnjeg dočeka Nove godine vlada prava praznična atmosfera. Ulice su pune turista iz susjednih zemalja, a mogao se vidjeti i pravi Djed Mraz!

Djeda Mraza sa pravom sijedom kosom i sijedom bradom primijetili smo u Ferhadiji kako sa svojom pomoćnicom šeta i djeci dijeli bombone iz velike kese koju je nosio u rukama. Porazgovarali smo s njim, i saznali da se zove Zoran te da je iz Splita, a pomoćnica mu je supruga porijeklom iz Sarajeva. Kaže kako je Djed Mraz tokom cijele godine i obilazi mnoge gradove, pa je odlučio navratiti i do Sarajeva te obradovati djecu.

Čuju se i detonacije petardi, ali čini se da je njihov intenzitet mnogo manji nego prethodnih godina. Primijetili smo da "čika policajci" obilaze štandove sa novogodišnjim rekvizitima. Na platou ispred BBI Centra postavljena je bina ispred koje će Sarajlije i gosti grada večeras zajedno dočekati novu godinu. Kako se na žalost očekuje i dolazak ne baš uvijek dobronamjernih, iz predostrožnosti je ogradom zaštićen Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Na tonskoj probi su bili muzičari koji večeras nastupaju, a vidjeli smo i Branka Đurića Đuru. Ozvučenje je dobro, bina je pokrivena i opremljena video-zidovima i kvalitetnom rasvjetom, i ne sumnjamo da će se svi koji odluče tu dočekati Novu godinu dobro zabaviti uz Bombaj štampu, Zabranjeno pušenje, Erogene zone...

Na ulicama su se, uz svo blještavilo, i večeras mogli vidjeti prosjaci kojima je "najluđa noć" radna, jer se oslanjaju na dobro raspoloženje i darežljivost prolaznika.