{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poznata etnička pripadnost potencijalnih ministara u Vladi FBiH

26.3.2015. u 12:32
9
61
Poznata etnička pripadnost potencijalnih ministara u Vladi FBiH
9
Poznata etnička pripadnost potencijalnih ministara u Vladi FBiH
Članovi CIK-a (Foto: Klix.ba)
Centralna izborna komsija BiH provjerila je etničku pripadnost kandidata za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i podatke o pripadnosti dostavila predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari.
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u ponedjeljak je tražio od Centralne izborne komisije BiH podatke o etničkoj pripadnosti kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH.

Sporna je bila etnička pripadnost dva kandidata Demokratske fronte za ministre u Federalnoj vladi i to Milana Mandilovića, kandidata za ministra rada i socijalne politike, te Aleksandra Remetića, kandidata za federalnog ministra trgovine.

Naime, u javnosti se pojavila informacija da se Mandilović, kojeg je Demokratska fronta kandidovala za ministra iz reda srpskog naroda, na Općim izborima 2014. godine izjasnio kao pripadnik Ostalih. Tu informaciju potvrdila je Centralna izborna komsija BiH, jer prema registru kandidata koji su učestvovali u izbornom ciklusu 2014. godine Milan Mandilović se izjasnio kao pripadnik Ostalih.

Drugi kandidat Demokratske fronte za ministra iz reda srpskog naroda Aleksandar Remetić nije se nikako izjasnio, ali je naknadno saopćio da se osjeća kao pripadnik srpskog naroda. Centralna izborna komisija BiH utvrdila je da se Remetić 2012. godine na Lokalnnim izborima u BiH izjasnio kao Srbin.

Također, bila je sporna i kandidatura Zore Dujmović, koju je HDZ BiH kandidovao za ministricu kulture i sporta FBiH. Prema političkom dogovoru predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, ona je trebala biti kandidatkinja HDZ BiH za ministricu iz reda Ostalih. No, tek nakon potpisivanja Odluke o imenovanju Vlade Federacije BiH, predsjednik i potpredsjednici FBiH shvatili su da se Dujmović izjašnjava kao Srpkinja. CIK je također potvrdio da se, prema registru koji posjeduju, Dujmović i ranije izjašnjavala kao pripadnica srpskog konstitutivnog naroda.

Kako nam je saopćeno iz Kabineta predsjednika Federacije BiH, CIK je potvrdio etničku pripadnost kandidata Šemsudina Dedića, Edina Ramića i Amira Zukića iz reda bošnjačkog naroda, te Josipa Martića iz reda hrvatskog konstitutivnog naroda.

Centralna izborna komisija BiH nije mogla utvrditi etničku pripadnost Elvire Ćemalović-Dilberović i Aljoše Čampare iz SDA, a koji su se izjasnili kao pripadnici bošnjačkog naroda, niti etničku pripadnost HDZ-ovih ministarskih kandidata Jelke Miličević, Denisa Lasića, Vjekoslava Mandića i Mete Jozića iz reda hrvatskog naroda.

CIK također nije imao informacije ni o "krvnim zrncima" Reufa Bajrovića, kandidata DF-a za ministra iz reda Bošnjaka i Snježane Soldat, kandidatkinje DF-a za ministricu iz reda srpskog naroda.

Također, Čavari nije dostavljena informacija ni o etničkoj pripadnosti Salke Bukvarevića SDA-ovog kandidata za ministra iz reda bošnjačkog naroda.

Podsjećamo, Čavara i potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović potpisali su Odluku o imenovanju nove Vlade Federacije BiH bez provjera etničke pripadnosti predloženih kandidata.

Nakon potpisivanja Odluke, Zastupnički dom Federalnog Parlamenta organizovao je vanrednu sjednicu na kojoj su trebala biti potvrđena imena novih ministara, ali je sjednica otkazana nakon što je potpredsjednik Dunović povukao saglasnost o imenovanju Vlade FBiH.

Dunović je tada saopćio da je uvidom u nacionalnu strukturu imenovanih članova Vlade Federacije BiH utvrđeno da nisu ispunjeni uvjeti propisani Ustavom FBiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: