BiH
12

Da li je bespotrebno povučena odluka o imenovanju Vlade Federacije BiH?

Klix.ba
Prijedlog o imenovanju Vlada Federacije BiH u skladu je s Ustavom jer, kako saznaje Klix.ba, kandidat Demokratske fronte za federalnog ministra rada i socijalne politike na Općim izborima 2014. izjasnio se kao pripadnik Ostalih.

Milan Mandilović, kandidat Demokratske fronte za federalnog ministra rada i socijalne politike iz reda srpskog naroda na Općim izborima 2014. godine izjasnio se kao pripadnik Ostalih. Mandilović je bio kandidat Demokratske fronte za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u izbornoj jedinici Kanton Sarajevo i Goražde.

Nakon što nije uspio dobiti mandat u državnom Parlamentu, kako saznaje Klix.ba, rukovodstvo Demokratske fronte namjeravalo je Mandilovića kandidovati za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda, ali je zbog ustavnih ograničenja ipak odustalo od kandidature.

Naime, Ustav Federacije BiH jasno je definisao da predsjednik Federacije ima dva potpredsjednika iz različitih konstitutivnih naroda, odnosno da pravo na obavljanje funkcija predsjednika i potpredsjednika imaju isključivo pripadnici tri konstitutivna naroda. Demokratska fronta je zbog toga odustala od kandidature Milana Mandilovića i na ovo mjesto kandidovala Milana Dunovića, aktuelnog potpredsjednika Federacije BiH.

Po svemu sudeći, prijedlog sastava Federalne vlade u skladu je s Ustavom Federacije BiH. Političke stranke predložile su, kako nalaže Ustav, sedam ministara i premijer iz reda bošnjačkog naroda (Elvira Ćemalović – Dilberović, Amir Zukić, Edin Ramić, Aljoša Čampara, Šemsudin Dedić, Reuf Bajrović i kandidat za premijera Fadil Novalić), pet kandidata iz reda hrvatskog naroda (Jelka Miličević, Denis Lasić, Vjekoslav Mandić, Mato Jozić i Josip Martić), tri kandidata iz reda srpskog naroda (Aleksandar Remetić, Snježana Soldat i Zora Dujimović), te jednog kandidata iz reda Ostalih (Milan Mandilović).

U narednih nekoliko dana ostaje da vidimo da li je potpredsjednik Dunović bespotrebno povukao saglasnost o imenovanju Vlade Federacije BiH.