{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đonlagić: Dunović je povukao saglasnost kako se ne bi imenovala neustavna vlada

F
19.3.2015. u 18:02
41
35
Đonlagić: Dunović je povukao saglasnost kako se ne bi imenovala neustavna vlada
41
Đonlagić: Dunović je povukao saglasnost kako se ne bi imenovala neustavna vlada
Dženan Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Kluba poslanika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dženan Đonlagić kazao je danas novinarima da ovaj klub neće podržati prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja nove postizborne Federalne vlade. Đonlagić ističe da ovako predložen sastav nove Vlade nije u skladu sa Ustavom zbog čega je i ne mogu podržati.
U utvrđenom prijedlogu, tvrdi Đonlagić, nije se mogla precizno utvrditi nacionalna struktura Vlade. Kako ne bi došli u situaciju da se imenuje neustavna Vlada, odlučeno je da se saglasnost Dunovića povuče.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF) povukao je danas saglasnost za Odluku o imenovanju Vlade FBiH, ističući da nije ispoštovana Ustavom propisana zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u Vladi Federacije BiH iako je jučer na tu odluku dao saglasnost.

Vanredno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojem se treba potvrditi Odluka o imenovanju Vlade Federacije BiH, zbog ovih razloga danas je odgođeno.

Prema Ustavu FBiH u Vladi treba biti osam ministara iz reda Bošnjaka, pet iz reda Hrvata i tri iz reda Srba te jedan iz ostalih.

Odluku o imenovanju Vlade FBiH jučer su potpisali predsjednik FBiH Marinko Čavara, potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, na čelu sa novim federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Federalnu vladu u naredne četiri godine trebali bi činiti, iz Hrvatske demokratske zajednice, ministrica finansija Jelka Miličević, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić, ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, ministar prostornog uređenja Josip Martić, ministar pravde Mato Jozić, iz SDA, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, ministrica obrazovanja i nauke Elvira Ćemalović-Dilberović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara , ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, te, iz DF-a, ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat, ministar trgovine Aleksandar Remetić i ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: