BiH
107

Federacija BiH konačno dobila novu Vladu

Piše: E. F.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH potvrdio je imenovanje nove Vlade FBiH sa 57 glasova za, 22 protiv i 5 suzdržanih.

Osim stranaka parlamentarne većine, za novu Vladu su glasali i poslanici opozicione Bosanskohercegovačke stranke - Sefer Halilović.

Protiv su se izjasnile također opozicione Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Naša stranka a suzdržane su bile Stranka za BiH (SBiH) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990.

Novi premijer FBiH Fadil Novalić i ministri su pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH položili svečanu zakletvu, čime je i službeno počeo da teče mandat nove federalne Vlade.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić je, nakon polaganja zakletve članova nove Vlade FBiH, dao pauzu od jedan sat, poslije koje bi trebalo do počne vanredna sjednica ovog doma o budžetu FBiH za ovu godinu.

Prije potvrđivanja imenovanja Vlade FBiH u parlamentarnoj sali mogle su se čuti žestoke kritike opozicije na račun novoizabrane Vlade, odnosno rad parlamentarne većine koja je formirala vlast ali i ekspozea koji je prethodno pred zastupnike iznio novi premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić.

U naredne četiri godine na čelu Federalne vlade bit će Fadil Novalić, a činit će je: ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ BiH), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH), ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ BiH), ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZ BiH), ministar pravde Mato Jozić (HDZ BiH), ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA).

U novoj Vladi bit će i Elvira Ćemalović - Dilberović(SDA), ministrica obrazovanja i nauke, zatim Šemsudin Dedić (SDA), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministar unutrašnjih poslova FBiH bit će Aljoša Čampara (SDA), a ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić (SDA).

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je Salko Bukvarević (SDA), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF) i ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

Imenovanju Vlade FBiH prethodilo je i kratko izlaganje ekspozea premijera Fadila Novalića koji je sačinjen u osam tačaka.