BiH
198

Đonlagić: Nećemo dati saglasnost na imenovanje Vlade FBiH jer to nije bio dogovor

Piše: Er. M.
Dženan Đonlagić
Dženan Đonlagić
Milan Dunović, potpredsjednik FBiH i delegati Demokratske fronte u Parlamentu Federacije BiH neće dati saglasnost za formiranje Federalne vlade sve dok HDZ BiH ne povuče kandidaturu ministrice iz reda srpskog naroda.

Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Demokratska fronta načelno su postigle dogovor o formiranju Federalne vlade kojim je dogovoreno da SDA treba dobiti šest bošnjačkih ministarskih mjesta i mjesto premijera Vlade Federacije BiH, DF je trebao dobiti tri srpska i jedno bošnjačko ministarstvo, a HDZ BiH pet ministarskih mjesta za pripadnike hrvatskog naroda i jedno ministarsko mjesto iz reda ostalih.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kazao je da je prijedlog koji se jučer našao na dnevnom redu bio u najmanju ruku nejasan i nedefinisan, te u krajnju ruku neustavan.

"Iz prijedloga se nije mogla precizno utvrditi ustavna struktura kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH, a da se ne prekrši Ustav. Mi smo jučer imali sedam prijedloga kandidata iz reda bošnjačkog naroda, čime je zadovoljena ustavna struktura, ali smo imali četiri kandidata iz reda srpskog naroda i tu je nastao problem jer je HDZ BiH izigrao dogovor", kazao je Đonlagić.

On je dodao da su zastupnici Demokratske fronte u Parlamentu Federacije BiH jučer obavili konsultacije s potpredsjednikom Milanom Dunovićem, te da su došli do zaključka da se saglasnost o imenovanju Vlade Federacije BiH mora povući.

"Povukli smo saglasnost zbog neustavnog broja ministara iz reda srpskog naroda i sjednica Federalnog Parlamenta moguća je tek kada se otkloni taj nedostatak", rekao je Đonlagić.

Đonlagić je prokomentarisao i izjavu kandidata za premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, koji je rekao da bi problem bio riješen ukoliko bi se Aleksandar Remetić iz DF-a izjasnio kao pripadnik Ostalih, iako je rekao da se osjeća kao pripadnik srpskog konstitutivnog naroda.

"Vrlo nekorektna izjava kandidata za premijera FBiH. Nije korektno sugerisati nekome kako će se izjasniti i još ga prozivati imenom i prezimenom. Izjašnjavanje je stvar ličnog odabira svakog kandidata i to je pitanje njegove volje i osjećaja. To bi bilo isto kao kada bi neko gospodinu Novaliću sugerisao da se na nekoliko dana izjasni kao Hrvat. U svakom slučaju ishitrena i nepotrebna izjava koja ne ide u pravcu rješavanja problema", kazao je Đonlagić.

Đonlagić je potvrdio da potpredsjednik Dunović i delegati u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH neće dati saglasnost za formiranje Federalne vlade u sastavu u kojem HDZ BiH ima ministra iz reda srpskog konstitutivnog naroda.

"Nećemo dati saglasnost, jer to nije bio dogovor. Rješenje ovog problema je isključivo poštivanje dogovora koalicionih partnera. Ukoliko HDZ BiH želi da se formira Vlada Federacije BiH, ispoštovati će dogovor koalicionih partnera", zaključio je Đonlagić.

Kako saznajemo iz izvora bliskih koalicionim strankama, Dragan Čović je već na jednom od prvih sastanaka prihvatio da imenuje ministra iz reda Ostalih. Tada je navodno rekao kako on ima pravog, a ne izmišljenog pripadnika Ostalih, te da neće iznositi ime kandidata, ali da je siguran kako će on biti prihvatljiv i Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću.