Oštro iz Naše stranke
159

Pozder: Gas je isključen, stvarnost je demantirala Novalića i Džindića

Klix.ba
Jučer u 8 sati u zvorničkom postrojenju kompanije Gas promet je obustavljen transport gasa prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu.

Tim povodom reagirala je federalna zastupnica Naše stranke Nasiha Pozder: „Još 25. septembra bosanskohercegovačka javnost primila je upozorenje da će Federacija BiH, konkretnije Kanton Sarajevo, ostati bez gasa. Resorni ministar Džindić tada je te tvrdnje demantirao.

"Danas je stvarnost demantirala njega. Gas je isključen, a ministar Džindić traži hitan sastanak kod ruskog ambasadora Ivancova da ga moli da se obustava gasa prekine te time, zbog svog nemara, srozava međunarodni ugled cijele države na najniže grane", kaže Pozder.

U međuvremenu, dodaje, o gasu nije raspravljano ni u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH niti na Vladi FBiH. Naša stranka je već na prve informacije o poskupljenju plina i problemima s opskrbom inicirala sa svojim kolegama iz BH bloka tematsku sjednicu Zastupničkog doma koja se do danas nije desila.

Koliko je Novalićeva vlada bila zainteresirana za rješavanje ovih problema govori i podatak da je na trećoj redovnoj sjednici stavila informaciju o poskupljenju plina, ali budući da je ta sjednica bila prekinuta, ova tačka nije do danas razmatrana.

"Prema najavama konačno bi se trebala naći na sljedećoj sjednici zastupničkog doma. Vlada FBiH je, podsjećam, poskupila cijenu gasa za 30 posto samo iz političkih razloga kako bi opteretila Vladu Kantona Sarajevo i bijes građana zbog poskupljenja usmjerila na njih. Danas upravo zbog Vlade FBiH nema ni tog preskupog gasa. Ovakva situacija zahtijeva rigorozne mjere koje uključuju i ostavku ministra i hitno razbijanje monopolističkog odnosa prema gasu u FBiH, ali prije svega raspravu na Parlamentu o ovom pitanju. Ako se Džindić može pravdati Ivancovu, može i građanima FBiH. Za situaciju s gasom odgovornost snosi i premijer Fadil Novalić, jer vrlo dobro zna šta mu ministar radi. Na račun zajedničke firme izvlačili su novce građana Federacije BiH. Neka udruženim naporima dovedu i gas u domove građana do sutra popodne, jer toliko je zaliha preostalo. Ako ne uspiju, neka zajedno idu sa svojih funkcije", saopćeno je.