BiH
2

Pogledajte kako helikopter OSBiH gasi požar iznad Jablanice

Klix.ba
Foto: Adnan Behram (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Adnan Behram)
Dva helikoptera Oružanih snaga BiH od jutros gase požare koji bjesne na području općine Jablanica. Građani se već četiri dana i noći bore s vatrenom stihijom kako bi zaštitili svoje domove i na izmaku su snaga.

"Od šest sati jutros djeluje helikopter OS BiH na području Donje Jablanice, gdje je požar poprimio zabrinjavajuće razmjere. Drugi je gasio do sedam sati i sada očekujemo dolazak kanadera. Na Tretišću je ostalo nekoliko vatrenih džepova i na nekim dijelovima su blizu kuća, ali nema frontalnih požara", rekao je za Klix.ba Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica.

Naš fotoreporter zabilježio je jedan od helikoptera oružanih snaga tokom akcije gašenja požara u brdima iznad Jablanice.

Dolazak kanadera iz Hrvatske prolongiran je do daljnjeg, ali postoji mogućnost da na područje Jablanice stignu tokom dana.

Požar je u nekim dijelovima ugrožavao i dalekovode. Kako bi se izbjegla katastrofa podnesen je zahtjev Elektroprijenosu za njihovo isključenje, što je tokom noći i učinjeno. No, nema posljedica po građane i svi i dalje imaju uredno snabdijevanje električnom energijom.

Na terenu se nalazi više od 100 građana i vatrogasaca koji ulažu nadljudske napore u gašenju požara.