{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povratnicima ne treba zaoštrena retorika već pomoć

F
22.3.2007. u 13:30
0
0
Povratnicima ne treba zaoštrena retorika već pomoć
0
Povratnicima ne treba zaoštrena retorika već pomoć
Srebrenica
Zaoštravanje političke situacije u Bosni i Hercegovini ostavlja konsekvence na povratničku populaciju i na sporost razgovora o neophodnoj reformi policije, upozorio je danas potpredsjednik RS-a Adil Osmanović nakon razgovora sa šefom diplomatskog biroa Ambasade Belgije u BiH Stijnom Molsom.
On je izrazio nadu da će uskoro doći i do nastavka razgovora o ustavnim promjenama, a na sastanku je razgovarano i o poziciji dvojice potpredsjednika u RS-u.

"Pozicije potpredsjednika nisu istovjetno riješene u oba entiteta i smatramo da prilikom budućih razgovora o promjenama Ustava RS-a to pitanje treba otvoriti, jer je ono takvo kakvo ga je postavio optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić, a tada je bila situacija da su i predsjednik i potpredsjednici bili iz jednog naroda i jedne stranke", kazao je Osmanović na pres-konferenciji. Istakao je da je neophodno to pitanje urediti na način da predsjednik treba da konsenzusom s potpredsjednicima donosi pojedine odluke.

Potpredsjednik RS-a prenio je i svoje zalaganje za što većim upošljavanjem povratnika, prvenstveno, u administraciji i u pomoći u pokretanju biznisa. U tom pogledu povratnicima treba pomoć u rješavanju problema, naročito ekonomskih, a ne zaoštravanje političke retorike.

Šef diplomatskog biroa belgijske ambasade istaknuo je da pitanje reforme policije u BiH, kao veoma važno za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, treba da riješe političari u BiH uz poštivanje triju principa.

"Tri evropska principa koja su prihvaćena u reformi policije daju dovoljno prostora lokalnim političarima da nađu rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve", kazao je Mols dodajući da međunarodna zajednica neće nametati nikakva rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: