BiH
0

Povratnicima ne treba zaoštrena retorika već pomoć

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Zaoštravanje političke situacije u Bosni i Hercegovini ostavlja konsekvence na povratničku populaciju i na sporost razgovora o neophodnoj reformi policije, upozorio je danas potpredsjednik RS-a Adil Osmanović nakon razgovora sa šefom diplomatskog biroa Ambasade Belgije u BiH Stijnom Molsom.

On je izrazio nadu da će uskoro doći i do nastavka razgovora o ustavnim promjenama, a na sastanku je razgovarano i o poziciji dvojice potpredsjednika u RS-u.

"Pozicije potpredsjednika nisu istovjetno riješene u oba entiteta i smatramo da prilikom budućih razgovora o promjenama Ustava RS-a to pitanje treba otvoriti, jer je ono takvo kakvo ga je postavio optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić, a tada je bila situacija da su i predsjednik i potpredsjednici bili iz jednog naroda i jedne stranke", kazao je Osmanović na pres-konferenciji. Istakao je da je neophodno to pitanje urediti na način da predsjednik treba da konsenzusom s potpredsjednicima donosi pojedine odluke.

Potpredsjednik RS-a prenio je i svoje zalaganje za što većim upošljavanjem povratnika, prvenstveno, u administraciji i u pomoći u pokretanju biznisa. U tom pogledu povratnicima treba pomoć u rješavanju problema, naročito ekonomskih, a ne zaoštravanje političke retorike.

Šef diplomatskog biroa belgijske ambasade istaknuo je da pitanje reforme policije u BiH, kao veoma važno za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, treba da riješe političari u BiH uz poštivanje triju principa.

"Tri evropska principa koja su prihvaćena u reformi policije daju dovoljno prostora lokalnim političarima da nađu rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve", kazao je Mols dodajući da međunarodna zajednica neće nametati nikakva rješenja.