Zabrinjava ih učestalost
27

Delegacija EU osudila napad na povratnika u Višegradu: "Vlasti RS-a moraju činiti više"

B. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Delegacija Evropske Unije u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon jučerašnjeg napada na bošnjačkog povratnika Bahrudina Gušu u naselju Drinsko kod Višegrada.
Delegacija EU je osudila napad na bošnjačkog povratnika koji se dogodio u utorak.

"Osuđujemo pakostan napad na Bošnjaka povratnika u Višegradu u utorak. I dok je brza reakcija policije u hvatanju navodnog počinitelja za svaku pohvalu, učestalost napada na bošnjačke povratnike u istočnoj Bosni ozbiljno zabrinjava", poručili su iz Delegacije EU.

Pozvali su vlasti u bh. entitetu Republika Srpska da čine više.

"Pozivamo nadležne vlasti u Republici Srpskoj da učine više kako bi spriječili zločine nad bošnjačkim povratnicima i do kraja istražili, procesuirali i osigurali osuđujuće presude za počinitelje napada", dodali su iz Delegacije EU.

Podsjećamo, u Višegradu je brutalno pretučen Bahrudin Gušo, povratnik u naselje Drinsko. Njega je pretukao vozač načelnika Višegrada prilikom čega mu je nanio teške tjelesne povrede.

Incident se dogodio u utorak navečer ispred svečane sale na Bikavcu gdje se održavala večer za privrednike, na koju je Bahrudina Gušu, kako tvrdi njegov brat, pozvao načelnik općine Mladen Đurević.