BiH
6

Povećano zagađenje zraka, apel građanima da ne koriste automobile

FENA
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Tokom vikenda je došlo do stabilizacije atmosferskih prilika i pojave temperaturnih inverzija u kotlinama u Federaciji BiH što je rezultiralo povećanim zagađenjem zraka u gradovima.

U Sarajevu je došlo do značajnog povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku, a u Zenici, Lukavcu i Tuzli i koncentracije sumpordioksida, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Jučerašnje koncentracije sumpordioksida na stanici Radakovo u Zenici su dostizale 775 µg/m3 (mikrograma po kubnom metru), a u Tuzli je na stanici BKC izmjerena satna vrijednost 580 µg/m3.

U naredna tri dana ne očekuje se poboljšanje meteoroloških uslova u smislu smanjenja zagađenja, odnosno očekuje se povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Osnovni razlozi povećanog zagađenja su geografski uslovi za formiranje inverzionog sloja atmosfere kao medija za akumulaciju zagađujućih materija, industrija i energetika (u prvom redu termoelektrane, koksare, željezare), domaćinstva (zagrijavanje na ugalj), saobraćaj (loša saobraćajna infrastruktura, visoka emisija izduvnih gasova iz automobila starije proizvodnje).

Upućen je apel građanima da u narednim danima reduciraju korištenje automobila i loženje niskokvalitetnih goriva u skladu s potrebama i mogućnostima, te da prate upute općinskih i kantonalnih institucija.