|

Opet visoka zagađenost u Sarajevu i Zenici

Opet visoka zagađenost u Sarajevu i Zenici
4
F
FENA
9.1.2015. u 13:09
20
komentara
4

dijeljenja
Opet visoka zagađenost u Sarajevu i Zenici Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon kraćeg perioda relativno čistog zraka u najvećim gradovima Bosne i Hercegovine, vrijednosti koncentracija zagađujućih materija su ponovo dostigle visoke nivoe, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
Satne vrijednosti sumpordioksida su u centru Zenice premašivale 700, a u centru Tuzle 600 mikrograma po metru kubnom.

Srednje dnevne vrijednosti za ovaj polutanat su ipak bile nešto niže - u Tuzli do 170 , a u Zenici do 460 mikrograma, što je još uvijek ispod nivoa proglašenja "uzbune".

Sumpordioksid je imao povišene vrijednosti i u Jajcu i Lukavcu dok se u Sarajevu još nalazi u okviru graničnih vrijednosti za ocjenu kvaliteta zraka.

Koncentracije prašine su takođe visoke u Zenici, Tuzli, Lukavcu, Jajcu i naročito Sarajevu i dnevne vrijednosti jučer su se kretale od 77 mikrograma u Jajcu do 213 mikrograma na Ilidži.

Opća meteorološka situacija do kraja vikenda će pogodovati razvoju zagađenja i povećanju koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Tek u noći sa nedjelje na ponedjeljak se očekuje destabilizacija atmosfere praćena vjetrom i padavinama koji mogu uticati na značajnije prozračivanje kotlina u kojima su smješteni bh. gradovi.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...