{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raste zagađenje zraka u Sarajevu, Tuzli i Zenici

14.1.2015. u 10:02
34
102
Raste zagađenje zraka u Sarajevu, Tuzli i Zenici
34
Koncentracije zagađujućih materija u Federaciji BiH su i dalje u porastu, i to uglavnom u kotlinskim krajevima Bosne.
Stanje je uzrokovano meteorološkim puslovima, odnosno prisutnoj temperaturnoj inverziji (rast temperature u odnosu na visinu) i loženjem, industrijom i povećanim saobraćajem. Uz navedeno prisutna je i gusta magla u Sarajevu, rečeno je iz Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH.

Oni napominju da gustoća magle nije obavezno proporcionalna stepenu zagađenja zraka i da se stepen zagađenja ne može vizuelno ocjenjivati. Koncentracije zagađujućih materija jesu jako visoke, no samo u proteklih mjesec dana zabilježeni su dani sa većim koncentracijama zagađujućih materija u uslovima mnogo slabije magle i veće vidljivosti.

Zenica

U 8 sati su izmjerene vrijednosti sumpordioksida u rasponu od 160 (Robna Kuća) do 760 µg/m3 na stanici Radakovo. Jučerašnje maksimalne satne vrijednosti su prelazile 1000µg/m3, a njena dnevna vrijednost je iznosila nešto iznad 500 µg/m3. Vrijednosti lebdećih čestica (PM10) se kreću od 80 (Robna kuća) odnosno do 115 (Brist) µg/m3.

Tuzla

U 8 sati izmjerene su vrijednosti sumpordioksida u rasponu od 130 do 170 µg/m3 na stanicima u centru grada. Vrijednosti lebdećih čestica u centru grada (PM 2.5) u centru grada su nešto iznad 100 µg/m3. Jučerašnje maksimalne vrijednosti sumpordioksida su izmjerene na stanici BKC i prelazile su 800 µg/m3. Visoke su koncentracije i u Lukavcu (SO2 160, PM2.5 250 µg/m3) i Jajcu (SO2 250 µg/m3).

Sarajevo

Koncentracije sumpordioksida su znatno niže nego u navedenim gradovima i kreću se do 35 µg/m3, a lebdećih čestica PM10 oko 120 µg/m3. U Sarajevskoj kotlini uspostavljena je temperaturna inverzija praćena gustom maglom.

U četvrtak se očekuju slabe padavine i vjetar koji će u ograničenom obimu uticati na smanjenje zagađenja. Ovo se odnosi uglavnom na sjevernije krajeve dok se u prosoru centralne Bosne i sarajevsko-zeničkoj kotlini ne očekuje značajno poboljšanje uslova.

Značajnije promjene koje će usloviti jače pročišćavanje zraka u Federaciji BiH može se očekivati tokom vikenda. Meteorološki uslovi u južnim krajevima zemlje ne pogoduju razvoju značajnijeg zagađenja zraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: