Općinski sud
227

Potvrđena optužnica protiv Emdžada Galijaševića, njegove supruge i savjetnika Toromanovića

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Emdžada Galijaševića, Smaila Toromanovića i Adelaide Galijašević zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela primanja mita i sprječavanja dokazivanja, potvrđeno je za Klix.ba u Tužilaštvu USK.

Nakon više od godinu i po od hapšenja bivšeg bihaćkog gradonačelnika Emdžada Galijaševića i njegovog savjetnika Smaila Toromanovića potvrđena je optužnica u ovom predmetu.

Sud u Bihaću je prihvatio navode iz optužbe Tužilaštva USK od 18. januara ove godine, a Galijaševića i Toromanovića se tereti za krivična djela primanja dara i drugih oblika koristi, dok se Galijaševićevu suprugu Adelaidu tereti za krivično djelo sprečavanja dokazivanja.

Pored ove optužnice, Tužilaštvo je u smislu Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije BiH, nakon provedene finansijske istrage protiv optuženih, podnijelo prijedlog za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Kako saznajemo, Tužilaštvo je u proteklom periodu provelo detaljnu finansijsku istragu prilikom koje je utvrđivano porijeklo imovine optuženih. Prema našim izvorima, pronađena je ogromna negativna razlika i zbog toga je Tužilaštvo USK predložilo oduzimanje vile Emdžada Galijaševića u centru Bihaća, kao i određene količine novca.

Podsjećamo, Emdžad Galijašević, Smail Toromanović, Adelaida Galijašević i Jasmin Stambolija uhapšeni su 15. juna 2016. godine u akciji Federalne uprave policije i Tužilaštva USK.

Galijašević je uhapšen prilikom preuzimanja 10.000 KM označenih novčanica od vlasnika jedne bihaćke firme. U trenutku kada je izvršena primopredaja koverte s označenim novčanicama, bihaćki privrednik koji je sarađivao s tužilaštvom zvučnim efektom je signalizirao pripadnicima FUP-a, nakon čega su oni upali u zgradu Gradske uprave. Nakon preuzimanja novca Galijašević je kovertu dao supruzi Adelaidi koja je potom, u pratnji savjetnika Stambolije, izašla iz kabineta, no tu su ih presreli službenici FUP-a. Ona je pokušala kovertu dati Stamboliji, ali ju je u tome fizički spriječio federalni policajac. Poslije toga oboje su vraćeni u kabinet i lišeni slobode, zajedno s Galijaševićem i Toromanovićem. Dan poslije savjetnik Stambolija je priznao krivicu i postao svjedok Tužilaštva USK.

Kasnije su se pojavile sumnje da je Galijašević na sličan način reketario i druge bihaćke privrednike.