Plaćeni nerad
258

Galijašević na "bijelom hljebu" za 12 mjeseci zaradio više od gradonačelnika Fazlića

Piše: M. Ć.
Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća (Foto: Klix.ba)
Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća (Foto: Klix.ba)
Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća u proteklih 12 mjeseci zaradio je više novca od aktuelnog gradonačelnika Šuhreta Fazlića, budući da je koristio povlasticu tzv. "bijelog hljeba" te imao veću platu od Fazlića.

Galijašević je u novembru prošle godine, tačnije samo dan prije predaje dužnosti Fazliću, uputio nadležnoj službi pravo na ostvarivanje plate nakon završetka mandata, tzv. "bijelog hljeba". Javnost je negativno reagirala na njegov zahtjev, budući da se bivši gradonačelnik iste privilegije odrekao u maju prošle godine, čime se javno pohvalio.

Na dan primopredaje objasnio je zašto je zatražio "bijeli hljeb".

"Potvrđujem da sam to aktivirao i nema nikakvog razlog da to ne uradim. Ja jesam rekao na sjednici Gradskog vijeća da nisam za bijeli hljeb, ali zbog načina na koji sam maknut od onih koji su ovo namjestili i isplanirali i koji i dalje namještaju i planiraju, ja ne vidim nikakvog razloga da ne predam zahtjev za tu privilegiju. Ništa me ne obavezuje da ne tražim ono što mi zakonom pripada", rekao je Galijašević, istakavši da će "kapacitet 'bijelog hljeba' koristiti do onog momenta dok sebi ne nađe rješenje".

Ono što je interesantno je da je Galijašević proteklih godinu dana šest mjeseci primao platu od 4.500 KM, a šest mjeseci 50 posto od tog iznosa. Šuhret Fazlić je, s druge strane, na početku mandata samoinicijativno smanjio svoju platu na 2.500 KM. Dakle, građani Bihaća su čitavu proteklu godinu plaćali i aktuelnog i bivšeg gradonačelnika, a da apsurd bude veći, bivši je oprihodovao znatno više od aktuelnog gradonačelnika, piše lokalni ABC portal.

Na posljednjoj sjednici Gradskoj vijeća prilikom usvajanja Nacrta Budžeta Grada Bihaća za 2018. godinu iz Službe za budžet i trezor su najavili da od decembra ove godine Grad Bihać ima jednog gradonačelnika manje na platnom spisku.

"Istekla je godina dana od prestanka mandata Emdžada Galijaševića i time je on izgubio pravo na povlasticu 'bijelog hljeba' koju mu je omogućio Zakon o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, a koju je on iskoristio u punom kapacitetu, što je Grad koštalo oko 70.000 KM u bruto iznosu", navode na ABC portalu.

Podsjećamo, Galijašević je lišen slobode u akciji FUP-a i Tužilaštva USK u junu prošle godine nakon što je uzeo mito, a iz Tužilaštva USK najavili su da će uskoro biti podignuta optužnica u ovom predmetu.