{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan memorandum o razumijevanju MMKS-a i Tužilaštva BiH

F
9.9.2014. u 16:23
0
1
Potpisan memorandum o razumijevanju MMKS-a i Tužilaštva BiH
0
Potpisan memorandum o razumijevanju MMKS-a i Tužilaštva BiH
Predstavnici Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) i Tužilaštva BiH potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju, odnosno tehnički sporazum o modalitetima pristupa dokaznom materijalu u Haagu.
Uime MMKS-a Memorandum je potpisao glavni tužilac Hassan B. Jallow koji je kazao da MMKS polako preuzima nadležnosti i rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

"U tom kontekstu danas potpisujemo ovaj memorandum o razumijevanju koji postavlja određeni okvir za buduću suradnju između samog mehanizma i Tužilaštva BiH", naglasio je.

Jallow je najavio da će u narednih nekoliko dana u okviru posjete obići nekoliko stratišta iz proteklog rata u BiH.

"Što se tiče ostalih aspekata rada MMKS-a, tu postoje drugi poslovi koji se prije svega tiču preuzimanja nadležnosti nad žalbenim postupcima koji su trenutno u prvostepenoj fazi u Haškom sudu i očekujemo da ćemo iduće godine preuzeti predmete Karadžić, Mladić, Hadžić i Šešelj", kazao je.

Jallow je dodao da će oni i dalje nastaviti pružati korisne informacije iz njihove baze podataka i dokaznih materijala.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović kazao je da Memorandum predstavlja nastavak saradnje BiH s međunarodnim institucijama u procesuiranju koji je postojao i prije putem Haškog tribunala.

Istakao je da se kroz ovaj projekt nastavlja i saradnja sa susjedima u regiji, odnosno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Salihović je naglasio da je poruka Tužilaštva BiH, kao i svih ostalih tužilaštava u regiji, da ratni zločinci neće imati mjesto da se sakriju. Također je dodao da svi potpisani memorandumi daju veliku nadu žrtvama da će se procesuirati svi koji su počinili krivična djela, a za koje Tužilaštvo BiH ima dokaz.

Nakon Tužilaštva BiH, Memorandum o razumijevanju s MMKS-om potpisali su i Federalno tužilaštvo FBiH, Republičko tužilaštvo RS-a i Javno tužilaštvo Brčko Distrikta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: