BiH
0

Potpisan memorandum o razumijevanju MMKS-a i Tužilaštva BiH

FENA
Predstavnici Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) i Tužilaštva BiH potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju, odnosno tehnički sporazum o modalitetima pristupa dokaznom materijalu u Haagu.

Uime MMKS-a Memorandum je potpisao glavni tužilac Hassan B. Jallow koji je kazao da MMKS polako preuzima nadležnosti i rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

"U tom kontekstu danas potpisujemo ovaj memorandum o razumijevanju koji postavlja određeni okvir za buduću suradnju između samog mehanizma i Tužilaštva BiH", naglasio je.

Jallow je najavio da će u narednih nekoliko dana u okviru posjete obići nekoliko stratišta iz proteklog rata u BiH.

"Što se tiče ostalih aspekata rada MMKS-a, tu postoje drugi poslovi koji se prije svega tiču preuzimanja nadležnosti nad žalbenim postupcima koji su trenutno u prvostepenoj fazi u Haškom sudu i očekujemo da ćemo iduće godine preuzeti predmete Karadžić, Mladić, Hadžić i Šešelj", kazao je.

Jallow je dodao da će oni i dalje nastaviti pružati korisne informacije iz njihove baze podataka i dokaznih materijala.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović kazao je da Memorandum predstavlja nastavak saradnje BiH s međunarodnim institucijama u procesuiranju koji je postojao i prije putem Haškog tribunala.

Istakao je da se kroz ovaj projekt nastavlja i saradnja sa susjedima u regiji, odnosno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Salihović je naglasio da je poruka Tužilaštva BiH, kao i svih ostalih tužilaštava u regiji, da ratni zločinci neće imati mjesto da se sakriju. Također je dodao da svi potpisani memorandumi daju veliku nadu žrtvama da će se procesuirati svi koji su počinili krivična djela, a za koje Tužilaštvo BiH ima dokaz.

Nakon Tužilaštva BiH, Memorandum o razumijevanju s MMKS-om potpisali su i Federalno tužilaštvo FBiH, Republičko tužilaštvo RS-a i Javno tužilaštvo Brčko Distrikta.