{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hassan B. Jallow, tužilac MMKS-a: Pogodilo me što žrtve zločina u BiH znaju za počinitelje

A
13.9.2014. u 12:21
3
1
Hassan B. Jallow, tužilac MMKS-a: Pogodilo me što žrtve zločina u BiH znaju za počinitelje
3
Hassan B. Jallow, tužilac MMKS-a: Pogodilo me što žrtve zločina u BiH znaju za počinitelje
Foto: Anadolija
Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hassan Bubacar Jallow je posljednjih dana boravio u posjeti zemljama Zapadnog Balkana.
On je za Anadolu Agency (AA) govorio o Mehanizmu koji je osnovan kako bi preuzeo i okončao rad međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, o njegovim ciljevima, prioritetima kao i o posjeti stratišta u BiH i susretu sa žrtvama ratnih zločina. 

"Mehanizam je osnovan kako bi preuzeo i okončao rad dva međunarodna suda, tj. Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR). S obzirom da će da okonča rad oba ta suda, Mehanizam ima dva ogranka, jedan u Haagu i drugi u Aruši", rekao je Jallow za AA.

Mehanizam će se baviti žalbenim postupcimaOn je istakao kako je trenutno jedna od najvažnijih funkcija ogranka u Haagu pružanje pomoći nacionalnim vlastima koje se bave istragama i krivičnim gonjenjem zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji.

"Najveći broj zahtjeva za pomoć stiže od nacionalnih vlasti Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, ali takve zahtjeve upućuju i druge države. Ogranak u Haagu također rješava zahtjeve za dostavljanje informacija u vezi s provođenjem kazni koje su izrečene osobama osuđenim pred MKSJ-om i bavi se pitanjima zaštite svjedoka. Ovaj ogranak će takođe preuzeti čuvanje i vođenje arhiva  MKSJ-a. I na kraju, u dogledno vrijeme, Mehanizam će se baviti žalbenim postupcima u preostala četiri suđenja pred MKSJ-om", rekao je Jallow.

Gambijski pravnik je kazao kako je Vijeće sigurnosti UN-a definisalo mandat Mehanizma i da je njegov zadatak da ga okonča što efikasnije. 

"Što se tiče rada Mehanizma u Ruandi, jedan od mojih trenutno glavnih prioriteta je da se osigura hapšenje preostala tri optužena u bjekstvu, kao i saradnja s vlastima Ruande kako bi se locirali optuženi u bjekstvu u šest predmeta koje im je proslijedio MKSR. Što se tiče bivše Jugoslavije, trenutno prioritet dajem pružanju pomoći nacionalnim vlastima u njihovom važnom radu na istragama i krivičnom gonjenju brojnih ratnih zločinaca kojima tek treba da se sudi kako bi se izbjegla masovna nekažnjivost", rekao je tužilac MMKS-a.

On je kazao kako su odgovornosti oba ogranka Mehanizma u suštini iste, međutim, u bjekstvu su idalje neke od osoba optuženih pred MKSR-om.

"Nadam se da će biti uhapšeni i, kada se to dogodi, pred ogrankom u Aruši će se voditi suđenja. Pred ogrankom u Haagu neće biti prvostepenih suđenja, osim ukoliko se ne nalože ponovna suđenja, zbog toga što je MKSJ uspio da uhapsi sve optužene i privodi kraju sva svoja prvostepena suđenja. S druge strane, ukoliko dođe do žalbi nakon što budu izrečene presude u bilo kojem od preostala četiri suđenja pred MKSJ-om, tim žalbenim postupcima će se baviti haški ogranak. Pred ogrankom u Aruši se vodio samo jedan žalbeni postupak, ali su u njemu već izneseni svi dokazi i sada samo čekamo na presudu", pojasnio je Jallow zadatke dva ogranka Mehanizma. 

Preuzimanje arhiva MKSJJedna od funkcija MMKS-a je i preuzimanje arhive sudova za Ruandu i bivšu Jugoslaviju. 

"Arhivi će biti dostupni nacionalnim vlastima i drugim osobama pod uslovom poštivanja mjera povjerljivosti i zaštite svjedoka. S obzirom da je MKSR gotovo u potpunosti okončao svoj rad, Mehanizam je već uveliko počeo s preuzimanjem njegovog arhiva. Na MKSJ će se još voditi prvostepena suđenja i žalbene aktivnosti tokom nekoliko narednih godina, tako da je samo jedan ograničen dio arhiva MKSJ-a prebačen na Mehanizam. To je proces koji traje i Mehanizam će naposlijetku preuzeti cjelokupan arhiv MKSJ-a", pojasnio je Jallow proces preuzimanja arhiva za AA.

Posebno osjetljivo pitanje koje se tiče ovog segmenta rada MMKS-a su izjave i svjedočenja zaštićenih svjedoka o čemu Mehanizam mora posvetiti posebnu pažnju. 

"Kao što sam spomenuo, jedna od vrlo važnih funkcija Tužilaštva Mehanizma je pružanje pomoći nacionalnim vlastima kroz pristup materijalima koji se nalaze u zbirci dokaza MKSJ-a. Veći broj tužilaštava ima pristup velikim dijelovima te zbirke preko interneta. Mi takođe odgovaramo na zahtjeve za pomoć koje nam upućuju nacionalne vlasti i za njihove potrebe pretražujemo cjelokupnu zbirku dokaza. Posebna pažnja se, naravno, posvećuje zaštiti svjedoka i u tu svrhu su uspostavljeni mehanizmi. Naprimjer, u slučajevima gdje svjedoci uživaju zaštitne mjere koje je naložio MKSJ, MKSJ ili Mehanizam moraju da utvrde da li se, i pod kojim uslovima, te zaštitne mjere mogu izmijeniti", kazao je tužilac MMKS-a.

Tokom proteklih nekoliko dana Jallow je posjetio zemlje Balkana i potpisao memorandume o razumijevanju, te dogovorio mehanizme pružanja pomoći s lokalnim pravosudnim institucijama. 

"Osim što pružamo informacije na način na koji sam to ranije spomenuo, Tužilaštvo Mehanizma također učestvuje u izgradnji kapaciteta kroz obuku osoblja. Ja sam pozvao svoje kolege u regionu da mi kažu ako im možemo biti od pomoći na bilo koji drugi način", rekao je Jallow. 

Strašni zločiniOn je boravio i na područjima stratiša u BiH, u Srebrenici, Grabovici i Bradini, gdje je razgovarao i sa žrtvama ratnih zločina i članovima njihovih porodica. 

"Bio sam jako dirnut posjetama memorijalnim centrima i razgovorom koji sam imao s preživjelima iz Srebrenice, Bradine i Grabovice. Zločini koji su počinjeni tamo i na mnogim drugim mjestima u bivšoj Jugoslaviji su strašni. Bio sam pogođen činjenicom da su mi preživjeli objašnjavali da znaju za počinitelje koji nikad nisu kažnjeni i njihovom željom da se ostvari pravda. Vjerujem da su žrtve svjesne da MKSJ nikada nije imao mandat da krivično goni sve one koji su odgovorni za zločine počinjene u regionu i da shvataju da Mehanizam takođe ne može podizati nove optužnice. Oni očekuju od nacionalnih vlasti da istraže i procesuiraju počinjene zločine. Uvjerio sam ih da će Tužilaštvo Mehanizma učiniti sve što može kako bi pružilo pomoć nacionalnim vlastima u tom važnom radu", rekao je Jallow na kraju razgovora za AA. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: