Odbijen zahtjev
0

Postupak protiv Karadžića neće biti obustavljen

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće Tribunala u Haagu odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da se obustavi postupak protiv njega, javio je Birn Justice Report.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske koji je optužen za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH, zatražio je od Tribunala u Haagu da obustavi postupak protiv njega, smatrajući da je prihvatanje već presuđenih činjenica i ranijih izjava svjedoka ugrozilo njegovo pravo na pošteno suđenje.

“Pravna praksa o obustavljanju postupka jeste da mora biti utvrđeno da je bilo ozbiljnih kršenja ljudskih prava koja bi opravdavala takvu mjeru. (…) Vijeće nije uvjereno nijednim od navoda u zahtjevu optuženog koji se tiču prihvatanja utvrđenih činjenica i dokaza. (…) U svakoj od svojih odluka Sudsko vijeće se trudilo da osigura da su prava optuženog na fer suđenje zaštićena”, navodi se u odluci Sudskog vijeća.

Karadžić je u svom zahtjevu, koji je podnio 6. aprila 2010. godine, istakao da se prihvatanjem presuđenih činjenica i izjava nekih svjedoka bez unakrsnog ispitivanja, prebacuje teret dokazivanja na njega, te “krši pretpostavka nevinosti” do te mjere da suđenje već izgleda nefer.

Optuženi smatra da se prihvatanjem ovih činjenica "stvara nepobitna pretpostavka u korist tih činjenica", te da je Tužilaštvo "oslobođeno" dokazivanja ovih navoda na suđenju.

“Dok konačna presuda ne bude donesena u ovom slučaju, strane mogu samo nagađati koje će dokaze Sudsko vijeće prihvatiti, kako će te dokaze cijeniti i kakve će zaključke iz njih izvući", navodi se u odluci Sudskog vijeća.