{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću bez daljih odlaganja

S
1.4.2010. u 15:02
0
5
Suđenje Karadžiću bez daljih odlaganja
0
Suđenje Karadžiću bez daljih odlaganja
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Apelaciono vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da se nastavak suđenja odgodi do juna 2010. godine, javlja BIRN - Justice Report.
"Apelaciono vijeće smatra da je Sudsko vijeće razmotrilo sve relevatne faktore, uključujući uticaj odluke predsjednika Tribunala o refundiranju Karadžićevog tima za Odbranu i mogućih posljedica tokom perioda kada je njegovom timu nedostajalo osoblja. Sudsko vijeće nije napravilo grešku pri procjeni da je daljnje odlaganje dokaznog postupka nepotrebno", stoji u odluci Apelacionog vijeća.

Suđenje Karadžiću, bivšem predsjedniku i vrhovnom komandantu oružanih snaga Republike Srpske, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) optužen za zločine počinjene tokom rata u BiH, počelo je u oktobru 2009. godine izvođenjem uvodne riječi Tužilaštva.

Karadžić je svoje uvodno izlaganje iznio u martu ove godine, ali je zatražio da se saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva odgodi do 17. juna, ocijenivši kako je Sudsko vijeće "nerazumno zaključilo da dokazni postupak može početi", budući da Odbrana još nije pregledala oko 400.000 dokumenata.

Optuženi se također žalio na "nedovoljno refundiranje njegovog tima za Odbranu", te mu je Patrick Robinson, predsjednik MKSJ-a, 22. februara 2010. godine odobrio dodatna sredstva za Odbranu.

Sudsko vijeće je odbilo Karadžićev zahtjev za odgađanje nastavka suđenja, te se optuženi početkom marta ove godine žalio Apelacionom vijeću. Karadžić smatra da se njegov tim Odbrane nije mogao "punim kapacitetima pripremati za početak dokaznog postupka", te da je odbijanjem zahtjeva za odgađanje suđenja Sudsko vijeće "učinilo nemogućim implementaciju odluke predsjednika Tribunala".

Apelaciono vijeće MKSJ-a, pak tvrdi, kako "ne vidi grešku u procjeni Sudskog vijeća".

"Apealaciono vijeće smatra da procjena predsjednika Tribunala o refundiranju Odbrane može biti faktor Sudskom vijeću za procjenu datuma početka suđenja, u smislu vođenja računa o poštenom i ekspeditivnom vođenju postupka. Međutim, to ne znači da odluka predsjednika Tribunala nužno zahtjeva odlaganje suđenja", navodi se u pravosnažnoj odluci MKSJ-a.

Datum saslušanja prvih svjedoka Tužilaštva u Haagu biti će određen naknadno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: