{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić zatražio obustavljanje postupka

S
6.4.2010. u 17:10
0
20
Karadžić zatražio obustavljanje postupka
0
Karadžić zatražio obustavljanje postupka
Foto: Reuters
Radovan Karadžić je zatražio od Tribunala u Haagu da obustavi postupak protiv njega, istaknuvši da je prihvatanje već presuđenih činjenica i ranijih izjava svjedoka ugrozilo njegovo pravo na pošteno suđenje, objavio je Justice Report.
“Prihvatanje presuđenih činjenica i ranijih izjava je zatrpalo Karadžića u lavinu inkriminirajućih dokaza prije nego što je suđenje uopšte počelo. On stoji na startnoj liniji, dok je Tužilaštvo odgurnuto ovim uređajima samo milimetre od linije cilja. Jednostavno, nema načina da Karadžić ima fer suđenje u ovim okolnostima. Sudsko vijeće ima pravo da obustavi postupak kada bi nastavak suđenja ugrozio osnovna prava optuženog”, navodi se u prijedlogu bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Karadžić, koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH od 1992. do 1995. godine, smatra da odluka Sudskog vijeća da prihvati presuđene činjenice i izjave nekih svjedoka bez unakrsnog ispitivanja, prebacuje teret dokazivanja na njega, te “krši pretpostavku nevinosti” do te mjere da suđenje već izgleda nefer.

Do vremena kada je podnio ovaj prijedlog, navodi Karadžić, Sudsko vijeće je već prihvatilo 1.500 presuđenih činjenica koje se odnose na događaje u Sarajevu, Srebrenici i drugim općinama, kao i iskaze 141 svjedoka, bez mogućnosti unakrsnog ispitivanja.

“Prema praksi Tribunala, prihvatanjem presuđenih činjenica stvara se nepobitna pretpostavka u korist tih činjenica. Tužilaštvo je oslobođeno dokazivanja te činjenice na suđenju, a teret prelazi na optuženog da to pobija”, smatra Karadžić.

Optuženi je isto ponovio i kada je riječ o prihvatanju ranijih izjava i svjedočenja svjedoka, bez mogućnosti da se suoči s njima i unakrsno ih ispita.

“Ovo također stvara pretpostavku u korist činjenica koje su iznijeli ti svjedoci, što krši osnovni princip poštenog suđenja u kojem je teret dokazivanja na tužilaštvu, a optuženi je zaštićen pretpostavkom nevinosti”, navodi bivši predsjednik RS-a u svom zahtjevu.

Čak i ako se ne krše prava optuženog na pošteno suđenje, napominje Karadžić, ovakva odluka Sudskog vijeća bi mogla okrenuti suđenje naglavačke, jer od optuženog zahtijeva da izgradi veliki slučaj kako bi pobio presuđene činjenice.

Prema posljednjoj odluci Sudskog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), suđenje Radovanu Karadžiću, koje je počelo u oktobru 2009. godine, trebalo bi se nastaviti 13. aprila 2010.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: