{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postupak obustavljen radi pregleda "oslobađajućeg materijala"

S
13.9.2010. u 14:10
0
24
Postupak obustavljen radi pregleda "oslobađajućeg materijala"
0
Postupak obustavljen radi pregleda "oslobađajućeg materijala"
Suđenje Radovanu Karadžiću (Foto: EPA)
Pretresno vijeće haškog Tribunala obustavilo je do 22. septembra postupak protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, zbog pregleda materijala za koji je i Tužilaštvo procijenilo da "možda spada u oslobađajući".
Riječ je o 1.072 predmeta na oko 5.740 stranica - javlja dopisnik Srne.

Karadžić je tražio da se postupak protiv njega suspenduje na 12 dana, rekavši da je Tužilaštvo Haškog tribunala prekršilo obavezu o objelodanjivanju materijala. Pretresno vijeće ocijenilo je da je u interesu pravde da se postupak obustavi, ali na pet radnih dana, odnosno od sutra popodne do iduće srijede, 22. septembra.

Odbrana je u podnesku istakla da joj je objelodanjen "važan oslobađajući materijal o jedinicama Armije BiH, uključujući identifikaciju lokacija koje su bile legitimni vojni ciljevi širom Sarajeva".

Odbana citira, primjera radi, da dokumenti potvrđuju da se "komanda Prvog korpusa nalazila u podrumu bivše diskoteke ’LSG’ u Ulici Danijela Ozme broj 4, da je Četvrta motorizovana brigada bila smještena u pošti u Hrasnom, blizu supermarketa i česme, Druga motorizovana brigada je bila blizu zabavišta, a vojnici su bili smješteni u osnovnima školama Hasan Brkić, Nikola Tesla u Dobrinji" i drugim osnovnim školama.

"Sve su te lokacije bile legitimni vojni ciljevi i nalaze se na području za koje Tužilaštvo kaže da je bilo meta ’neselektivnog granatiranja’", navodi se u podnesku i dodaje da se mnogi drugi materijali odnose na naoružanje i municiju koje je imala Armija BiH.

Odbrana zapaža da je Tužilaštvo, dok su svjedočili raniji svjedoci o incidentima u Sarajevu, "sjedilo na informacijama koje pokazuju da je Armija BiH imala svoje štabove u školama i zabavištima širom Sarajeva".

Ističe se da se ovaj materijal, koji su srpske vlasti u decembru 2009. godine zaplijenile u stanovima Dragomira Pećanca i Milorada Pelemiša u Beogradu, u posjedu Tužilaštva nalazi od januara ove godine, a odbrani je objelodanjen 31. avgusta.

Prilikom djelimičnog pregleda odbrana je utvrdila da ti dokumenti jesu "koristan oslobađajući materijal" i zatražila obustavu postupka prije nego što budu saslušani svjedoci Bakir Nakaš, nekadašnji vojni posmatrač UN Francis Roy Thomas i komandant UNPROFOR-a general Michael Rose.

Sudsko vijeće je naložilo da se, prije prekida suđenja, danas i sutra saslušaju bivši upravnik sarajevske Državne bolnice Bakir Nakaš i Alma Mulaosmanović-Čehajić, za koje će optuženi moći da traži da ponovo dođu radi ispitivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: