{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postupak obustavljen radi pregleda "oslobađajućeg materijala"

S
13.9.2010. u 14:10
0
24
Postupak obustavljen radi pregleda "oslobađajućeg materijala"
0
Postupak obustavljen radi pregleda "oslobađajućeg materijala"
Suđenje Radovanu Karadžiću (Foto: EPA)
Pretresno vijeće haškog Tribunala obustavilo je do 22. septembra postupak protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, zbog pregleda materijala za koji je i Tužilaštvo procijenilo da "možda spada u oslobađajući".
Riječ je o 1.072 predmeta na oko 5.740 stranica - javlja dopisnik Srne.

Karadžić je tražio da se postupak protiv njega suspenduje na 12 dana, rekavši da je Tužilaštvo Haškog tribunala prekršilo obavezu o objelodanjivanju materijala. Pretresno vijeće ocijenilo je da je u interesu pravde da se postupak obustavi, ali na pet radnih dana, odnosno od sutra popodne do iduće srijede, 22. septembra.

Odbrana je u podnesku istakla da joj je objelodanjen "važan oslobađajući materijal o jedinicama Armije BiH, uključujući identifikaciju lokacija koje su bile legitimni vojni ciljevi širom Sarajeva".

Odbana citira, primjera radi, da dokumenti potvrđuju da se "komanda Prvog korpusa nalazila u podrumu bivše diskoteke ’LSG’ u Ulici Danijela Ozme broj 4, da je Četvrta motorizovana brigada bila smještena u pošti u Hrasnom, blizu supermarketa i česme, Druga motorizovana brigada je bila blizu zabavišta, a vojnici su bili smješteni u osnovnima školama Hasan Brkić, Nikola Tesla u Dobrinji" i drugim osnovnim školama.

"Sve su te lokacije bile legitimni vojni ciljevi i nalaze se na području za koje Tužilaštvo kaže da je bilo meta ’neselektivnog granatiranja’", navodi se u podnesku i dodaje da se mnogi drugi materijali odnose na naoružanje i municiju koje je imala Armija BiH.

Odbrana zapaža da je Tužilaštvo, dok su svjedočili raniji svjedoci o incidentima u Sarajevu, "sjedilo na informacijama koje pokazuju da je Armija BiH imala svoje štabove u školama i zabavištima širom Sarajeva".

Ističe se da se ovaj materijal, koji su srpske vlasti u decembru 2009. godine zaplijenile u stanovima Dragomira Pećanca i Milorada Pelemiša u Beogradu, u posjedu Tužilaštva nalazi od januara ove godine, a odbrani je objelodanjen 31. avgusta.

Prilikom djelimičnog pregleda odbrana je utvrdila da ti dokumenti jesu "koristan oslobađajući materijal" i zatražila obustavu postupka prije nego što budu saslušani svjedoci Bakir Nakaš, nekadašnji vojni posmatrač UN Francis Roy Thomas i komandant UNPROFOR-a general Michael Rose.

Sudsko vijeće je naložilo da se, prije prekida suđenja, danas i sutra saslušaju bivši upravnik sarajevske Državne bolnice Bakir Nakaš i Alma Mulaosmanović-Čehajić, za koje će optuženi moći da traži da ponovo dođu radi ispitivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: