ICTY
0

Karadžiću i treća pauza u suđenju

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) odobrilo je u ponedjeljak Radovanu Karadžiću pauzu od sedam radnih dana kako bi se upoznao s materijalima pronađenim krajem prošle godine tokom pretresa nekoliko stanova u Beogradu.

Nekadašnji predsjednik bh. entiteta Republike srpske zatražio je stanku u suđenju kako bi se upoznao s više od 1.000 dokumenata koje je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije pronašlo u stanovima Dragomira Pećanca i Milorada Pelemiša te utvrdi da li u njima postoje "oslobađajući dokazi".

Karadžić je istakao da su materijali haškom tužiteljstvu dostavljeni početkom ove godine, ali da su njemu predani tek 31. augusta, te da mu je zbog velikog opsega ovih dokumenata potrebno vrijeme kako bi ih proučio.

Pećanac je nekadašnji šef osiguranja Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Vojske RS-a, koji se već godinama nalazi u bijegu, a Pelemiš bivši zapovjednik 10. diverzantskog odreda VRS-a.

"Imajući u vidu količinu materijala, Raspravno vijeće se uvjerilo da optuženi treba izvjesno vrijeme da se utvrdi ima li u dokumentima nešto oslobađajuće ili važno za obranu, te da je u interesu pravde da se postupak obustavi", kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon, te dodao da će pauza trajati od 16. do 27. septembra.

Na ovom ročištu je u ponedjeljak na zatvorenoj sjednici nastavljeno unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ088, a nakon njega bit će saslušani svjedoci Bakir Nakaš, Alma Mulaosmanović-Čehajić i Francis Roy Thomas, koji će svjedočiti o situaciji u Sarajevu tokom ratnog perioda.

Karadžiću, nekadašnjem vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga Republike srpske, sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine, kao i kampanju širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Suđenje je počelo u okrobru prošle godine, a trenutno je u toku izvođenje dokaza Tužiteljstva.

Sudsko vijeće je do sada Karadžiću odobrilo dvije pauze - prvu u novembru prošle godine kako bi se njegov rezervni branitelj upoznao sa slučajem, a drugu u augustu 2010. godine, da bi optuženi mogao proučiti materijale pronađene u stanu supruge Ratka Mladića.

Naredno ročište zakazano je za utorak 14. septembra, prenio je Justice Report.