ICTY
0

Tužilaštvo traži odbijanje zahtjeva Karadžića za odgađanje suđenja

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u petak odbijanje zahtjeva Radovana Karadžića za odgađanje suđenja na tri sedmice zbog vremena potrebnog da presluša snimke razgovora Ratka Mladića, koje mu je tužilaštvo dostavilo 4. augusta, saopćeno je iz Tribunala.

U saopćenju se navodi da se tužilaštvo protivi Karadžićevom zahtjevu zbog nepružanja dokaza da bi eventualno odlaganje suđenja bilo u interesu pravde.

Tužilaštvo Tribunala je u obrazloženju odluke navelo da objavljivanje obimnije dokumentacije u toku suđenja nije neuobičajeno i da, tokom razmatranja zahtjeva za odgađanje, Sudsko vijeće uzima u obzir, između ostalog, prirodu materijala, njegov obim i složenost, jezik, broj dana u sedmici tokom kojih sud zasjeda...

Bivši predsjednik Republike Srpske zatražio je od Haškog tribunala prije tri dana odlaganje nastavka suđenja, kako bi on i njegov tim branilaca imali vremena da pregledaju trake bivšeg komandanta Vojske RS - audio i video kasete, kompakt diskove i DVD, zaplijenjene tokom pretresa u martu stana Mladićeve supruge u Beogradu.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95).

Suđenje nekadašnjem lideru Republike Srpske treba da bude nastavljeno 17. augusta, nakon ljetnje pauze koja je trajala od 26. jula, prenosio Tanjug.