Hag
0

Prekinuto suđenje zbog lošeg zdravstvenog stanja Karadžića

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje u Haškom tribunalom bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću prekinuto je u četvrtak zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Predsedavajući sudija O-Gon Kwon odlučio je da, nakon skoro tri sata zasjedanja, prekine današnje suđenje pošto je odbrana upozorila da se Karadžić ne osjeća dobro i da je pod dejstvom lijekova.

Sudija je najprije predložio da se optuženi povuče, a da ga zastupa pravni savjetnik, ali je Karadžić to odbio i rekao da vjeruje da će moći da izdrži pošto su to što osjeća "ostaci prehlade".

Današnje zasjedanje suda je prekinuto po završetku ispitivanja balističkog stručnjaka Mirze Sabljice, koji je izjavio da je na mjestu eksplozije granate na sarajevskoj pijaci Markale proveo standardnu istragu i utvrdio pravac doleta projektila, ali da nije odredio upadni ugao, već da su to uradili drugi timovi.

Suđenje Karadžiću bi trebalo da bude nastavljeno u petak, prenio je Tanjug.

Bivši predsjednik RS optužen je u dvije tačke za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam bh. opština, a u devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995).