{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Karadžiću 17. avgusta

S
11.8.2010. u 10:35
0
2
Nastavak suđenja Karadžiću 17. avgusta
0
Nastavak suđenja Karadžiću 17. avgusta
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu trebalo bi da bude nastavljeno 17. avgusta, poslije ljetnje pauze.
Sudsko vijeće u međuvremenu mora odlučiti o zahtjevu odbrane za odgađanje nastavka suđenja da bi se Karadžić i njegovi pravni savjetnici upoznali o sadržaju takozvanih Mladićevih traka, za koje Tužilaštvo traži da se dodaju u dokazni materijal, javio je dopisnik Srne.

U najnovnijem podnesku, odbrana prezicira da su joj 4. avgusta objelodanjene audio i videokasete, zaplijenjene u martu u stanu supruge generala Ratka Mladića u Beogradu.

Karadžić i njegovi savjetnici napominju da će do kraja ljetnje pauze jedino uspjeti da pregledaju prekucani tekst Mladićevih bilježnica, na 4.800 strana.

U sveskama se na nekoliko mjesta napominje da ništa nije zabilježeno, zato što su sastanci snimljeni, a Tužilaštvo je izvjestilo da su u pretrazi pronađene 93 audiokasete, 10 videotraka, dva CD-a i osam DVD-a.

"Sadržaj ovog materijala nije poznat, ali pojedine oznake ukazuju da je riječ o snimicima razgovora opisanim u bilježnicama", navodi se u podnesku odbrane.

"Pregledom bilježnica se pokazalo da mnogi zapisi idu u korist odbrane i potkrepljuju Karadžićeve stavove. Očekuje se da će se i prilikom pregleda Mladićevih traka doći do značajnih oslobađajućih dokaza", ističe se u podnesku.

Karadžić bi 17. avgusta trebalo da nastavi da unakrsno ispituje svjedoka optužbe Ekrema Suljevića, koji je u toku rada bio pripadnik Odjeljenja za kontra-diverzionu zaštitu ratnog MUP BiH. U skladu sa odlukom suda, svjedočenje prati i ekspert odbrane iz Nacionalne organizacije za oružje u Srbiji Zorica Subotić.

Haška optužnica tereti Karadžića za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: