Radovan Karadžić u Hagu
0

"Pojedini Mladićevi kratki zapisi nisu sintaksički pravilni"

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) usvojilo je u petak svih 18 ratnih dnevnika bivšeg ratnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića kao dokazni materijal na suđenju bivšem predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću.

Vijeće smatra kako s obzirom na to da Karadžić ne dovodi u piranje vjerodostojnost dnevnika, ne bi trebalo ni postavljati pitanje njihove relevantnosti za proces, saopćio je predsjednik vijeća O-Gon Kwon.

Tomasz Blaszczyk, istražitelj haškog tužilaštva, tokom svjedočenja na suđenju Karadžiću kazao je da je lično zaprimio sve materijale izuzete iz stana supruge Ratka Mladića, te da je on bio zadužen za njihovo prebacivanje u ICTY.

Blaszczyk je objasnio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije pretresli stan Bosiljke Mladić u decembru 2008. i februaru ove godine, da je on lično zaprimio materijale koji su izuzeti te ih prebacio u Haag.

"Sve vrijeme otkad sam dobio materijal od Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu isključivo je bio u mom posjedu i samo sam ja imao pristup, dok nisam izvršio predaju u Odjeljenju za dokaze u Haagu", pojasnio je Blaszczyk.

Haški istražitelj je dodao da je Manojlo Milovanović, bivši zamjenik Ratka Mladića, potvrdio da je rukopis pronađen u izuzetim bilježnicama pripadao Mladiću.

"General Milovanović imao je vremena da pregleda sve skenirane bilježnice i potvrdio je da je većina strana označeno rukopisom Ratka Mladića. Mi smo to smatrali dovoljnim, jer je on svakodnevno radio s Mladićem i prisustvovao je većini sastanaka, tako da je vrlo dobro upoznat s njegovim rukopisom", pojasnio je Blaszczyk.

Ratko Mladić, nekadašnji zapovjednik glavnog štaba VRS-a, više od 10 godina je u bijegu, a haško tužilaštvo ga tereti, između ostalog, za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s Radovanom Karadžićem i drugim pripadnicima rukovodstva bosanskih Srba, s ciljem progona nesrpskog stanovništva.

Suđenje Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku RS-a i vrhovnom zapovjedniku VRS-a, optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zmeđu 1992. i 1995. godine, počelo je u oktobru prošle godine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

Haško tužilaštvo je tokom ispitivanja svjedoka Blaszczyka prezentiralo više videozapisa iz ratnog perioda na kojima se prikazuje Ratko Mladić kako vodi zapise u različite bilježnice, za koje je svjedok rekao da su iste one koje su nađene tokom pretresa stana Bosiljke Mladić.

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je pitao svjedoka da li je upoznat s kršenjima ljudskih prava porodica optuženika za ratne zločine pred ICTy-em, te sa „samovoljom istražitelja“, na šta je Blaszczyk odgovorio da o tome „nema informacija, osim iz medija“.

Karadžić nije osporio autentičnost Mladićevog rukopisa, prihvativši da se radi o ratnim zabilješkama, ali je kazao da je prijevod na engleski jezik „nepotpun“.

"Same bilješke Mladića i rečenice nisu potpune i vidim da prijevodi nisu uvijek najbolji i morat ćemo mnogo toga da riješimo jer mnogo nesporazuma može proisteći iz takvih kratkih zapisa koji nisu sintaksički pravilni", dodao je optuženi Karadžić.

Naredno ročište održat će se 6. septembra, nakon dvosedmične pauze u suđenju, koju je Sudsko vijeće odobrilo kako bi se Karadžić mogao upoznati sa svim materijalima i dokazima koji su pronađeni u stanu supruge Ratka Mladića.

Predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon također je kazao da će se 3. septembra ove godine održati statusna konferencija na kojoj će strane razgovarati o "dosadašnjem toku i načinima ekspeditivnijeg vođenja postupka", prenio je Justice Report.