|

Suđenje Karadžiću bit će prekinuto na mjesec dana

Suđenje Karadžiću bit će prekinuto na mjesec dana
0
F
FENA
4.11.2010. u 13:11
3
komentara
0

dijeljenja
Suđenje Karadžiću bit će prekinuto na mjesec dana Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Pretresno vijeće Haškog suda (ICTY) naložilo je u srijedu suspenziju postupka na suđenju Radovanu Karadžiću u trajanju od mjesec dana kako bi mu omogućilo da pregleda materijal koji mu je nedavno dostavilo Tužiteljstvo.
Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba, optužen je za zločine počinjene protiv civila bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba u Bosni i Hercegovini tokom rata od 1992. do 1995. godine. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. godine, navodi ICTY u saopćenju dostavljenom medijima u četvrtak.

Pretresno vijeće je tokom rasprave u srijedu naložilo suspenziju postupka kako bi omogućilo optuženom da pregleda oko 14.000 stranica materijala koji sadrže potencijalno oslobađajuće informacije, a koji mu je dostavilo Tužiteljstvo krajem oktobra 2010. godine.

Donoseći ovu odluku, predsjedavajući sudija O-Gon Kwon je rekao: "... (Pretresno) vijeće je mišljenja da je sam obim ovog materijala takav da je u interesu pravde da se postupak privremeno suspendira".

Razmatrajući period na koji će postupak biti suspendiran, Vijeće je također uzelo u obzir značajan broj kršenja obaveza za objelodanjivanje dokumenata optuženom u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a, koja je počinilo Tužiteljstvo, što je Vijeće zabilježilo u nekoliko prethodnih odluka.

Nakon što je već opomenuo Tužiteljstvo u prethodnim odlukama da se bolje organizira i procesu objelodanjivanja da veći prioritet, sudija Kwon je rekao da je Vijeće sve više zabrinuto zbog potencijalnog kumulativnog efekta koji zakašnjelo objelodanjivanje ima na cjelokupnu pravičnost suđenja.

On je pozvao Tužiteljstvo da svoju obavezu objelodanjivanja shvati ozbiljno i osigura da svi potrebni resursi budu posvećeni tome da se osigura pravovremeno objelodanjivanje materijala optuženom.

Vijeće je najavilo da će postupak biti suspendiran nakon što sljedeće sedmice budu saslušani svjedoci zakazani za ovu sedmicu, kao i oni koji su već u Haagu ili već na putu kako bi svjedočili.

Vijeće će obavijestiti strane u postupku o datumu i vremenu nastavka procesa, zaključuje se u saopćenju iz ICTY-a.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...