BiH
270

Postrojavanjem vojnika i vojnom vježbom obilježen Dan OSBiH

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas upriličena manifestacija obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje ujedno proslavljaju i desetu godišnjicu postojanja. Tim povodom u kasarni OS BiH u Rajlovcu upriličeno je svečano postrojavanje vojnika, dodjela nagrada najboljim vojnicima i vojna vježba.

Čestitajući jubilej, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako posebnu zahvalu duguje svim pripadnicima OS BiH koji su postigli jako puno u "neuređenom" bh. društvu. 

"Kada odu u mirovne misije, na hiljade ljudi do sada pokazalo je kako se predstavlja BiH. To treba naglasiti i siguran sam bez obzira na sve globalne promjene, prvi odgovor uvijek se očekuje od Oružanih snaga BiH. Siguran sam da bi za mjesec dana mogli da predamo aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju na osnovu onoga što Oružane snage BiH postižu", kazao je Čović ističući kako je put BiH ka NATO-u jako dug.

Da će Oružane snage BiH i u budućnosti nastaviti raditi na izgradnji mira u zemlji i svijetu kao i do sada, istakla je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

"Oružane snage bez obzira na sve probleme su respektabilan faktor mira u ovom dijelu Evrope. To smo pokazali širom svijeta gdje sudjelujemo na misijama mira", kazala je Pendeš.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč, sa druge strane, istakao je kako je ponosan na sve pripadnike OS BiH koji spremno odgovaraju na sve pozive. 

Tokom današnje svečanosti dodijeljene su nagrade najboljim pojedincima kao i sportskim ekipama i brigadama nakon čega su pripadnici OS BiH za prisutne državne i vojne zvaničnike, izveli pokaznu vježbu na kojima su demonstrirali svoje sposobnosti u određenim kriznim situacijama. 

Također, tokom ceremonije obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH minutom šutnje odata je počast dvojici vojnika OS BiH  Nedeljku Radića i Arminu Salkiću, ubijenim 18. novembra u blizini kasarne u Rajlovcu.

Na pitanje novinara da li istraga u vezi tog slučaja daje rezultate, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako očekuje odgovore u skorije vrijeme.

"Treba nam reforma pravosuđa. Pravosuđe mora biti nezavisno, ja bih da manje oko toga pričamo, ali imamo pravo tražiti odgovor zbog čega je neko nešto uradio i zašto. Nije dovoljno iskazati sućut i zahvaliti im se, moramo napraviti takvu snagu našeg vojnika i časnika, da se osjeća sigurnim. Ovo zlo koje imamo oko sebe, terorizam - BiH ne može biti izuzeta od toga. Suci moraju biti neovisni, jer ćemo tako dobijati odgovore", kazao je Čović.

I na posljednji incident u kojem su smrtno stradala dva vojnika OS BiH osvrnuo se i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč ističući kako Oružane snage BiH ipak ne smiju uzmicati, moraju sarađivati sa obavještajnim i policijskim agencijama kako se slični napadi ne bi ponovili.

"Izloženi smo i onima koji ne misle dobro BiH i vojnici su do ovih dana radili u drugom okruženju i sada kako nam se desio ovaj teroristički napad. Mi moramo učiniti korak više, ne mislimo uzmicati", rekao je Jeleč.