|

Anto Jeleč: Napad na nenaoružane vojnike je napad na OS BiH i državu

Anto Jeleč: Napad na nenaoružane vojnike je napad na OS BiH i državu
13
A
Anadolija
23.11.2015. u 15:54
25
komentara
13

dijeljenja
Anto Jeleč: Napad na nenaoružane vojnike je napad na OS BiH i državu Anto Jeleč (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Napad na nenaoružane pripadnike Oružanih snaga BiH predstavlja napad na cijele Oružane snage i državu BiH, istakao je general pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, koji je sa zamjenicima general majorima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem, održao sastanak vojnog kolektiva kome su prisustvovali pripadnici svih organizacijskih cjelina Zajedničkog štaba OS BiH.
Sastanak je upriličen po završetku obaveza u Tužilaštvu BiH, a cilj održavanja je bio interno informisanje članova vojnog kolektiva Zajedničkog štaba u vezi nedavnih nemilih i tragičnih događaja. Riječ je o ubistvu i ranjavanju pripadnika OS BiH ispred kasarne „Rajlovac“ u večernjim satima u Sarajevu 18. novembra, koji je i od nadležnih državnih institucija zvanično ocijenjen kao teroristički akt napada na OS BiH i BiH, te bacanju eksplozivne naprave ispred službenog motornog vozila načelnika ZŠ OS BiH generala Jeleča u popodnevnim satima 20. novembra u tunelu "Salakovac“ na magistralnom putu M-17 Sarajevo-Mostar.

Na početku sastanka minutom šutnje odata je počast ubijenim pripadnicima OS BiH.

"Oružane snage BiH su jedna porodica koja je nažalost izgubila svoja dva člana“, istakao je general Jeleč.

Nakon izvršene analize navedenih događaja, general Jeleč je pozvao sve pripadnike OS BiH na povećan oprez, kao i pravovremeno, kvalitetno, profesionalno i odgovorno izvršavanje svakodnevnih zadataka i obaveza na njihovim formacijskim mjestima.

General Jeleč je posebno naglasio važnost međusobnog razumijevanja i saradnje svih pripadnika kako u okviru ZŠ OS BiH tako i OS BiH sa svim subjektima odbrambeno-sigurnosnog sistema BiH u cilju predupređivanja i sprečavanja ovakvih i sličnih događaja i pojava u budućnosti.

On je istakao važnost lične sigurnosti svakog pripadnika OS BiH, kao i značaj pravovremene primjene mjera operativne sigurnosti prilikom izvršenja svih planskih i vanrednih aktivnosti komandi i jedinica OS BiH na svim lokacijama razmještaja širom BiH.

Nakon izdatih naređenja i uputstva za dalji rad pripadnicima ZŠ OS BiH, general Jeleč je pokrenuo inicijativu prikupljanja dobrovoljne finansijske pomoći porodicima ubijenih pripadnika OS BiH koja je jednoglasno prihvaćena. 

Načelnik ZŠ OS BiH je istakao da su OS BiH kao garant i faktor mira i stabilnosti u BiH, bez obzira na to što su na meti neprijatelja države, riješeni da i dalje još odlučnije, efikasnije i hrabrije nastave sa realizacijom svoje misije i zadataka u službi i interesu svih građana BIH, a u cilju jačanja i izgradnje bolje i prosperitetnije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...