Davutoglu u Mostaru
0

"Postoji fleksibilnost u Sarajevu i Banjoj Luci"

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić upozorili su u subotu navečer na zajedničkom sastanku turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua na pogubnost pokušaja da se dvije najveće hrvatske stranke isključe iz vlasti i istaknuli da Turska podupire dogovor koji bi u BiH omogućio široku koaliciju i otvorio prostor za ustavne promjene.

"Mi smo ukazali na sve zamke i pokušaje da se eliminira politička volja hrvatskog naroda na nekoj od razina vlasti kao krajnje ozbiljno pitanje s nesagledivim posljedicama za BiH. Davutoglu je za takve poruke imao razumijevanje", rekao je Čović nakon susreta s turskim šefom diplomacije, koji je u Mostaru završio posjetu BiH.

Dodao je da očekuje podršku Turske u važnim procesima, ponajprije oko reforme ustava u BiH.

"Naš je prioritet otvoriti vrata BiH u Evropsku uniju, a to je nemoguće provesti bez ustavnih promjena. U tome koraku trebamo riješiti pitanje jednakopravnosti svih triju naroda i time smo riješili najkrupnije probleme u BiH kako bi se okrenuli budućnosti", rekao je Čović.

Po Ljubićevim riječima, Davutoglu je tokom susreta ocijenio da postoji fleksibilnost u Sarajevu i Banjoj Luci da se dođe do rješenja oko uspostave vlasti.

Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu posjetio je BiH u svojstvu predsjedavajućeg Odbora ministara Vijeća Evrope. Susreo se u subotu u Sarajevu i Banjoj Luci s vodećim bošnjačkim i srpskim političkim strankama i razgovarao s njima o uspostavi vlasti u BiH i ustavnim reformama.

Dio posjete turskog šefa diplomatije Bosni i Hercegovini obilježio je skandal kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u subotu iznenada otkazao već dogovoreni sastanak.

Iz Radmanovićevog ureda saopćeno je kako je susret s visokom turskom delegacijom otkazan, među ostalim, jer je turska strana "tražila skidanje zastave Republike Srpske iz dvorane za sastanke".

Kao razlog je navedeno i kašnjenje aviona kojim je Davutoglu u Banju Luku trebao stići iz Sarajeva.

Ministar vanjskih poslova Turske ipak se sastao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, a taj je susret privukao posebnu pažnju zbog činjenice da je Dodik proteklih mjeseci oštro optuživao Tursku za miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i nekritičku podršku Bošnjacima.