|

"Od BiH treba napraviti dobru čorbu"

"Od BiH treba napraviti dobru čorbu"
0
S
SRNA
29.1.2011. u 21:59
52
komentara
0

dijeljenja
"Od BiH treba napraviti dobru čorbu" Ahmet Davutoglu
Predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić kaže da je ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu podržao platformu koju su potpisali SDP, SDA, HSP i Narodna straka "Radom za boljitak".
Jurišić je, nakon sastanka sa turskim šefom diplomatije u Mostaru, rekao novinarima da je Davutoglu ocijenio da je ova platforma promjena u odnosu na dosadašnju politiku u BiH i "hrabar vizionarski potez".

"Tražiti ravnopravnost za sve narode na prostoru cijele BiH je politika koja nas vodi ka EU", rekao je Jurišić.

Prema njegovim riječima, Turska će biti na raspolaganju BiH na njenom putu prema NATO-u i pružiće joj pomoć kada ona bude trebala.

"Ministar Davutoglu je rekao da u BiH imamo jednu čorbu i ako u njoj nedostaje jedan začin odmah neće biti dobra. Tako da ukoliko nema Hrvata u vlasti to nije dobro. To znači da od situacije u BiH treba napraviti jednu dobru čorbu po volji svih naroda i građana BiH", mišljenja je Jurišić.

On je rekao da je Federacija BiH nastala 1994. godine uz snažnu podršku Turske i Hrvatske, te da je njima interes da se taj entitet sačuva i da se BiH uredi po mjeri naroda, odnosno da svi moraju da štite njen integritet i cjelovitost.

Predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović rekao je da su Davutoglua upoznali sa činjenicom da stranke potpisnice platforme imaju kapacitet da formiraju vlast i da bi visoki predstavnik trebalo da djeluje prema onima koji koče formiranje vlasti, a to su četiri kantona u FBiH.

U Mostaru je u toku radna večera Davutoglu sa liderima HDZ BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem.

Davutoglu, koji boravi u posjeti BiH, prethodno je boravio u Sarajevu i Banjaluci.

U Sarajevu je razgovarao sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predstavnicima više političkih stranaka, a u Banjaluci sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović otkazao sastanak sa Davutogluom nakon što je turska delegacija tražila skidanje zastave RS iz sale za sastanke u Palati Republike i zbog kašnjenja turskog šefa diplomatije 75 minuta na već pomjereni termin sastanka.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...