{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postojao zločinački poduhvat stvaranja velike Hrvatske

F
7.2.2011. u 17:42
0
28
Postojao zločinački poduhvat stvaranja velike Hrvatske
0
Postojao zločinački poduhvat stvaranja velike Hrvatske
Završne riječi naredna dvije do tri sedmice
Haaško tužiteljstvo poručilo je u ponedjeljak na početku svojih završnih riječi u Den Haagu da su dokazi na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata pokazali da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu s bivših hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu 'veliku Hrvatsku' progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva iz dijelova BiH koje se planiralo pripojiti Hrvatskoj.
Tužitelj Kenneth Scott ocijenio je da su zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni posljedica udruženog zločinačkog pothvata da se osnuje velika Hrvatska i da se politički i vojno potčine i 'očiste' Bošnjaci i drugi nehrvati s područja koja su se trebala pripojiti Hrvatskoj.

Taj je projekt velike Hrvatske osmišljen "od vrha prema dolje", kazao je Scott, i on je osmišljen pod vodstvom Tuđmana a optužena su šestorica također bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji.

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, komandanti HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Scott je u prilog tomu nizao izjave hrvatskih, bosansko-hercegovačkih i stranih dužnosnika dane u javnosti kako i sadržaje transkripata iz Ureda predsjednika kojima je to potkrijepio.

Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939., kazao je Scott citirajući iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića i bivšeg američkog ambasadora u Hrvatskoj Petera Galbraitha kao i knjigu bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Američki ambasador posvjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima te kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh Herceg-Bosne, rekao je Scott.

Prlić je sam Tuđmanu potvrdio da je provodio onu politiku koju je Tuđman od njega tražio, citirao je Scott transkript njegova razgovora s prvim hrvatskim predsjednikom, a Praljak je sam tužiteljima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila Hrvatska.

Odbrane Petkovića i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture Herceg-Bosne imale kontrolu nad HVO-om i da su vojne snage provodile ono što je politika naložila, kazao je Scott dodajući da je Petkovićeva obrana pri tom imenovala predsjednika HZ Herceg Bosne Matu Bobana, kao i Prlića i Stojića.

Prlić je, pak, u razgovoru s haaškim istražiteljima potvrdio da je HVO odgovoran za zločine, kazao je Scott.

Završne riječi tužiteljstva nastavljaju se nakon pauze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: