|

"Služite se Prokrustovom posteljom"

"Služite se Prokrustovom posteljom"
0
F
FENA
14.2.2011. u 18:45
0
komentara
0

dijeljenja
"Služite se Prokrustovom posteljom" Završne riječi naredna dvije do tri sedmice
Michael Karnavas, advokat bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića, kazao je u ponedjeljak u završnim riječima na haškom suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bh. Hrvata da je tužilaštvo na suđenju pokušalo činjenice prilagoditi svojim potrebama i selektivno ih interpretirati.
"Optužba nastoji osuditi Prlića činjenicama iz svojevrsne Prokrustove postelje", rekao je Karnavas, poručivši sudskom vijeću da umjesto selektivnog tužiteljskog pristupa činjenicama treba u donošenju odluke u cjelini sagledati čitav predmet sa svih devet hiljada dokumenata i sve dokaze pretočene u 52 hiljade stranica zapisnika sa suđenja, prenijela je Hina.

Prlić je, zajedno s drugim bivšim čelnicima samoproglašene HR Herceg Bosne, ministrom odbrane Brunom Stojićem, zapovjednicima HVO-a generalima Slobodanom Praljkom i Milivojem Petkovićem, zapovjednikom vojne policije HVO-a Valentinom Ćorićem te načelnikom ureda za razmjenu zarobljenika Berislavom Pušićem, optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Haško tužilaštvo zatražilo je u četvrtak, na kraju svojih završnih riječi u Haagu, da šestorica političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata budu proglašena krivim i da im se izreknu zatvorske kazne od 25 do 40 godina. Predmetni tužilac Kenneth Scott od sudskog je vijeća zatražio je da se Prlić, Stojić te generali Praljak i Petković osude na 40 godina zatvora, Ćorić na 35 i Pušić na 25 godina zatvora.

Tužilaštvo je u svojim završnim riječima ove sedmice poručilo da je dokazalo umiješanost optuženika u udruženi zločinački pothvat cilj kojega je bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne od Bošnjaka i drugih nehrvata te njezino pripajanje Hrvatskoj radi stvaranja 'velike Hrvatske'. Na čelu udruženog zločinačkog pothvata, drže tužioci, bio je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te je cijeli projekt progona i pokušaja podjele Bosne proveden u tijesnoj saradnji čelnika Herceg-Bosne i službenog Zagreba, a glavno oružje bile su snage HVO-a koje su obavile posao na terenu.

Usporedivši tužiteljsku završnu riječ sa suđenjem Sokratu, Karnavas je, pozivajući se na Sokratove riječi, pozvao sudsko vijeće da njegova branjenika prosuđuju "po istini, a ne po govorničkim vještinama" tužilaca koji su prošle sedmice izveli dramatične završne riječi.

Poručio je da ukupna procjena svih dokaza mora dovesti sudsko vijeće do drugih zaključaka od onih koje nudi tužilaštvo. On je doveo u pitanje ne samo vjerodostojnost svjedoka tužilaca koji su prenosili svoje dojmove ili dokaze iz treće ruke nego i interpretacije Prlićevih postupaka koje su ponudili tužiteljski svjedoci navodeći kao primjer da je njegovo nedovoljno dobro vladanje engleskim jezikom moglo stvorili prostor za nesporazume.

Karnavas je, odgovarajući na tvrdnje tužilaca iz završnih riječi da svjedoke obrane treba procjenjivati kroz činjenicu da se najvećim dijelom radilo isključivo o Hrvatima, uzvratio da se svjedoci ne smiju procjenjivati na temelju njihove vjere ili nacionalnosti, nego na temelju njihovog iskaza.

"Mi tražimo da sve svjedoke jednako procjenjujete", kazao je Karnavas, poručivši da je tužitelj pokušao ocrniti svjedoke odbrane kao nacionaliste.

Odbacio je i tvrdnje tužitelja da su optuženici pokušavali prebaciti odgovornost na druge osobe poručivši da Prlić stoji iza dokumenata koje je potpisao.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.